Het grote flapjesboek van Kikker

Met meer dan zestig flapjes

Kikker is er voor jouw peuter met een boek vol flapjes. Drieënzestig in totaal kunnen er omgedraaid worden, verspreid over elf thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen. Dat is plezier verzekerd!

Kikker is geen onbekende figuur in boekenland. In 2019 mag hij al dertig kaarsjes uitblazen! Dat Kikker nog steeds populair is bij het jonge publiek heeft naar mijn mening veel te maken met de eenvoud van de figuren. Ik denk dan ook aan de figuur van Nijntje. Eenvoud is vaak tijdloos.

In dit boek komen thema’s als kleuren, kleren, vormen, gevoelens, geluiden, ... aan bod. Er wordt telkens een dubbele pagina voor voorzien. Een thema start met een inleidend verhaaltje waarna er flapjes kunnen worden omgedraaid. Je peuter kan zo op ontdekking gaan doorheen het boek. De kwaliteit van het materiaal is stevig genoeg om een hele poos mee te gaan. De flapjes zullen niet zo gauw afscheuren en de stevige kaft en kartonnen vellen kunnen tegen een spatje water.

De tekenstijl is alom gekend: heldere kleuren, veel witruimte, duidelijke prenten, ... Toch enkele bedenkingen bij de tekst. In de context van warm eten wordt ‘pap’ afgebeeld. Bij mijn weten kan pap evengoed koud zijn. Thee of soep is misschien een beter idee? Bij de vormen worden de kinderen uitgedaagd om dezelfde vorm te herkennen in de illustraties als diegene die onderaan afgebeeld staan. Bij de ovaal en het vierkant moeten ze die vormen herkennen in voorwerpen die niet volledig worden afgebeeld (het koekblik en een steen). Voor ons geen probleem, maar zullen de peuters deze vormen ook herkennen? Tenslotte bij het aftellen zie ik een gemiste kans. Voor elk getal van zes t.e.m. één is er een flapje voorzien behalve bij het getal drie. Drie slingers kan je moeilijk verbergen onder een flapje maar drie ballonnen hadden volgens mij wel gelukt. Het zijn misschien de puntjes op de i, maar dat zou voor mij wel het verschil gemaakt hebben tussen goed en prima. Nu is het voor mij gewoon de zoveelste uitgave van een ‘Kikker-boek’.

Dit boek is de naam flapjesboek meer dan waard. Je peuter zal er veel plezier aan beleven.