6+ | 2017
Antwerpen : SU Books
ISBN 978-90-02-26346-0
NON-FICTIE , 80 p. , €12.99
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

Het grote dozenboek

Het leukste speelgoed maak je zelf!
Courtney Sanchez (auteur) Courtney Sanchez (illustrator) Clyde Sanchez (fotograaf)

Dat grote kartonnen dozen heerlijk speelgoed en knutselmateriaal zijn, weet het kleinste kind. In dit boek vind je twaalf uitgewerkte bestemmingen ervoor: een vliegtuig, raket, auto, speeltafel, luchtballonpak, hondenhok, kookstudio, poppenhuis, poppenkast, fort, marktkraam en zeilboot. Stuk voor stuk beschreven als een recept met een foto van het eindresultaat, een zeer volledige lijst van benodigdheden, gevolgd door een gedetailleerd stappenplan, geïllustreerd met foto’s.

De werkbeschrijving is werkelijk zeer gedetailleerd, met het aantal in te snijden centimeters bv. of droogtijden voor de verschillende verflagen. Men zou dit als te directief kunnen zien, maar eigenlijk is dit wel handig. De niet geoefende knutselaar heeft hier een goede houvast aan. De oude rot gebruikt dit boek wellicht enkel als inspiratiebron om dan zijn eigen ding te doen. Mijn topfavoriet is de kookstudio: een retro ogend fornuis waar je aan de knoppen kan draaien en de bakplaat in en uit de oven schuiven. Prachtig om te zien en ongetwijfeld heel leuk om mee te spelen. Wie de smaak te pakken heeft, kan zijn keuken uitbreiden met een aanrecht, een koelkast, etc. De kinderen die op de foto’s meestal een beetje knullig  poseren met het knutselresulaat zijn tussen de drie en acht jaar, schat ik. De leeftijd om met deze dingen te spelen, maar niet om ze te maken. Het boek richt zich in de tekst wel op kinderen, maar eigenlijk is het aan een volwassene om deze fraaie knutselwerkjes in elkaar te steken, liefst met de kinderen samen natuurlijk. Bij de interessante inleidende tips en trucs geeft de auteur de raad met een makkelijk project te beginnen. Het was misschien handig geweest om, zoals bij een recept, de moeilijkheidsgraad en duur aan te geven bij elk project. De website craftsbycourtney.com geeft nog meer creatieve ideeën van de auteur.

Lieve Raymaekers
Knutselen
origineel: DIY box creations. Fun and creative projects to make out of really big boxes! (Engels) - Anne-Marie Vervelde (vertaler)