Het grote dierentuin tandenborstelboek

Het boek is, kort samengevat, verwarrend. Afgaand op de titel en flaptekst ging ik ervan uit dat het zou gaan over tanden poetsen, en hoe dieren hun tanden onderhouden. Ik verwachtte een verhaal met weetjes erin verwerkt. Leuk uitgangspunt voor een boek! Jammer genoeg voldoet het boek helemaal niet aan deze verwachting.

Op de tweede bladzijde, aan de ingang van de dierentuin, kan je weetjes terugvinden over dieren en hun tanden (bv.: "De poetsvis houdt de tanden van de haai schoon"). Deze staan droog opgesomd, er staan geen verklarende tekeningen bij en hebben niets te maken met de bladzijde, het verhaal of de dieren die voorkomen in de rest van het verhaal.

Verder in het boek volg je Bas en Nel die gaan kijken bij verschillende dieren en hoe zij hun tanden verzorgen. Eén van de apen zit zijn tanden te flossen met flosdraad, bij de giraffen hangen allemaal tandenborstels in de bomen en de leeuw heeft een kunstgebit in zijn poten. Heel jammer dat de kinderen tijdens het verhaal weinig tot niets bijleren over hoe dieren in het echt hun tanden verzorgen. Een gemiste kans.

Achteraan het boek staat er opnieuw een opsomming van weetjes. Deze keer wel een aantal tekeningen er bij. Jammer genoeg wordt ook bij deze opsomming geen rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen. Er is ook een groot verschil tussen de beschrijvingen. Bij één dier staan er drie verschillende namen (Egyptische plevier, krokodilvogel of tandenborstelvogel) en bij de pinguïn staat niet eens welk dier het is. Als afsluiter krijg je nog een aantal tips voor schone tanden. Maar deze zijn opnieuw niet aangepast aan het doelpubliek van het boek. Een gemiste kans!