Het grote bedtijd gedoe

Egel Egbert speelt de hoofdrol in dit prentenboek. Het is bedtijd in de dierentuin. De directeur en Egel Egbert gaan slapen. Ze hebben hun tanden gepoetst, zich gewassen en doen het licht uit. Egbert hoort de directeur al snurken maar kan zelf niet slapen. Hij hoort een vreemd geluid en gaat op zoek. Bij de zeehonden ziet hij iets vreemd. Olifant is al slaapwandelend in het water gevallen. Met een paar pinda's lokt hij Ole het zwembad uit. De zeehondjes kijken stil toe om Ole niet wakker te maken. Nu kan Egbert ook rustig gaan slapen. Maar dan hoort hij gejank in de verte. Het is Mira de miereneter die niet kan slapen en ligt te jammeren. Samen gaan ze naar het verblijf van de stokstaartjes. Wanneer Mira ze één voor één telt, worden z'n ogen kleiner en kleiner. Gelukkig, want Egbert is moe en wil ook slapen. Maar nog voor z'n egeloor het kussen raakt, rommelt het alweer in de dierentuin. Het is de kleine wolf die niet kan slapen omdat de maan te fel schijnt. Egbert zet de bril van de directeur op z'n neus. Zo blijft het maar duren. Ook de leeuw, de beer, kleine vleermuis, de giraf ... kunnen niet slapen. Telkens vindt Egbert wel een oplossing. Wanneer er eindelijk echt niets meer te horen is, klautert Egbert doodmoe z'n bed in. Net wanneer hij indommelt roept de directeur dat het tijd is om op te staan. 

Dit boek is het derde boek uit de reeks. Alle boeken spelen zich af in de dierentuin met Egel Egbert. Tijdens z'n tocht om iedereen in slaap te helpen, bezoek je de hele dierentuin. Ieder dier heeft z'n eigen manier om te slapen. Vera de vleermuis slaapt zelfs ondersteboven. De tekst is kort en leest vlot. Met woordspelingen wordt benadrukt hoe moe Egbert wel is (egel-olifantisch-zeehondjes-moe). Kinderen kunnen deze woorden tegen het einde van het boek wel zelf gaan verzinnen. Zo onthouden ze welke dieren ze allemaal reeds gezien hebben. Het verhaal mist een beetje spanning en afwisseling. Maar de mooie en humoristische illustraties maken veel goed. Je zou de bedenking kunnen maken dat een egel net een nachtdier is en misschien niet wil slapen. Het is een mooi en vrolijk bedtijdverhaal.

 Achteraan vind je een educatieve tip die eerder overbodig is. Bij het boek krijg je ook een gratis poster met een illustratie van alle dieren.