Het grote bakboek

50 ideeën voor lekkere koekjes en taartjes

Dit bakboek bevat alle klassiekers uit de kinderkeuken: zandkoekjes, chocoladekoekjes, taartjes van kruimeldeeg, scones, cake, schuimpjes en brood. Op deze basics wordt verder geborduurd om tot vijftig ideeën te komen. Dit is een goed principe omdat het kinderen basisrecepten leert en verder stimuleert hun eigen fantasie te gebruiken en eigen smaak te volgen. De informatie is telkens heel volledig: ingrediënten, materiaal, werkwijze, temperatuur, tijd en aantal koekjes. Al deze elementen worden altijd vermeld, alleen telkens op een andere plaats, zodat ze niet in één oogopslag terug te vinden zijn. Elk recept geeft wel eerst ingrediënten en resultaat, pas op de volgende pagina start de werkwijze. Dit is een bewuste aanpak die eerst alles laat klaarzetten, vooraleer te beginnen. Grote, duidelijke en genummerde foto’s nemen je bij de hand tijdens het bereidingsproces. Toch kan sommige informatie nog beter, vollediger of correcter: zo is het beter kinderen uit te leggen waarom ze meel op het werkblad moeten strooien, dan kunnen ze deze tip beter toepassen. Of moet je bij glazuren toevoegen dat dit pas mag wanneer het baksel is afgekoeld. En je de versiering er anderzijds moet indrukken wanneer het glazuur op zijn beurt nog nat is. Tenslotte is het vreemd dat men om de haverklap met een mes in bakvormen met een antikleeflaag gaat. De tips achteraan zijn nuttig, vooral die om een ei te scheiden, een haast onmogelijke opdracht voor kleine kinderen. De lay-out is druk en chaotisch, de kleuren schreeuwend. De toegevoegde knuffels in de foto’s vind ik absoluut geen verrijking, zeker niet wanneer ze vergezeld gaan van idiote uitspraken als “Uil, kom je ook op het partijtje van beer?” (p.32)