Het Gouden brandweermannenboek

'Brandweerman!' Hoeveel kleine jongetjes geven niet dit antwoord als je vraagt wat ze later willen worden? Het is dan ook een heel erg stoer beroep. Je mag langs een paal naar beneden glijden. Je draagt een heel mooi pak. Je rijdt in een super snelle rode auto (mèt sirene). Je mag met de waterspuit spuiten én je kan mensen redden! Toegegeven, wie wil er dat nu niet?

In 'Het Gouden brandweermannenboek' worden vijf reeds eerder verschenen verhaaltjes gebundeld. 'Vijf brandweermannetjes' (1953), 'Sam de brandweerkat' (1969), 'Het brandweermannenboek' (2007) verschenen al als 'Gouden Boekje' in Nederland. Ze gaan telkens over dappere brandweermannen (en katten) die branden blussen en levens redden. Elk kind zal er zijn favorietje wel tussen kunnen vinden. Als kleine brandweerman zit je zo mee op die rode wagen en race je door de straten! Ding Ding! Ze werden bij de eerste uitgaves van de 'Gouden Boekjes' in Nederland overgenomen van 'The Little Golden Books' in Amerika en hebben dan ook die typische retro-american uitstraling die bij deze periode hoort. Mooie kleurrijke prenten uit vervlogen tijden ... De volgende twee verhalen sluiten mooi aan bij het thema. In 'Spuit Elf gaat naar school' (2014) gaat onze vriend, Spuit Elf, sinds kort elke dag naar de brandweerschool. Daar leert hij lezen, rekenen en schrijven. Dat vindt hij erg leuk. De grote olifanten vinden echter dat hij vooral moet leren blussen! Hoe kan hij met al dat rekenen en schrijven nu een echte brandweerolifant worden? 'Mano de brandweerjongen' (2010) is het verhaal van een doodgewoon jongetje met een hele speciale gave. Mano kan heel hard blazen! Dat kon hij al als kleine baby en hij wordt er steeds beter in! Als de brandweer dit te horen krijgt mag hij mee op pad en blaast hij alle branden uit.

Vijf leuke verhaaltjes, gebundeld in een mooi voorleesboek met een kaft die de sfeer van de verhalen goed weergeeft. De kleur van die kaft? Rood natuurlijk! Wat had je gedacht?