Het goud van de Navajo

Jesse

Jesse en Luna, een tweeling, gaan samen drie weken op zomerkamp in de V.S. Bij het vertrek naar Camp Santa Fé in Arizona, heeft Jesse er eigenlijk helemaal geen zin in. Jesse en Luna leren er Diego, Yves en Stella kennen. Met zijn vijven beleven ze dit avontuur. Er blijkt één en ander niet pluis te zijn in het kamp. Tijdens het abseilen raakt een ander meisje, Layla, gewond. Samen met Jesse, die een schaafwonde heeft, komt ze in de ziekenboeg terecht. Daar krijgt Jesse van Layla een vreemd voorwerp, een amulet met een sleutel. Wanneer Layla de volgende dag verdwenen is - volgens de kampleiding naar huis - , weten de vijf dat er iets niet pluis is. Layla had immers gezegd dat ze niet mochten geloven wat ze over haar zeggen. De vijf komen in actie en gaan op zoek naar antwoorden. Ze nemen eerst de foute personen in vertrouwen over hun ontdekkingen,waardoor ze zelf gevaarlopen. Later ontdekken ze dat Layla een afstammelinge is van de indianen die hier vroeger leefden. De norse, grote indiaan Jake is kok in het kamp. Hij joeg Jesse eerst schrik aan, maar nu blijkt hij Layla te beschermen.
Doorheen het boek staat er regelmatig een stukje cursief gedrukte tekst. Dit is het verhaal vanuit het standpunt van de goudzoekers. Zij willen immers in het bezit komen van dit land. Toen Jake lang geleden aan de voet van de heuvel stond, was de opgaande zon net te zien en hij riep: "Dit land is van goud." Er viel opeens een gouden gloed over het land. Dit land mocht niet in handen van de vijand komen.
De tradities en symbolen van de indianen spelen een belangrijke rol: er worden dromenvangers gemaakt, ze slapen in boomhutten, dwalen door de woestijn, ze eten en zingen rond een vuurplaats, ... De omgeving wordt prachtig beschreven. De geschiedenis van de indianen wordt mooi verweven in het verhaal. Alle indiaanse woorden worden onderaan de bladzijde verklaard. Het verhaal zelf doet denken aan 'De vijf' van Enid Blyton. Ook hier beleven vier jongeren en een hond telkens een nieuw avontuur. Vermits de jongeren op het einde van het verhaal afspreken voor de volgende vakantie, komt ook hier waarschijnlijk een vervolg.