Het Gekke Dieren ABC

met verrassende weetjes

Bij elke letter van het alfabet wordt een dier gepresenteerd, met de A van aap, over de S van een minder gekende Quokka, komen we uiteindelijk aan bij de Z van een elegante Zebra. Telkens verneem je allerhande interessante weetjes over het dier. Ook krijg je een heldere kijk op het uitgebreide dierenras: zo bestaan wel acht soorten beren. Je wervelt doorheen een alfabet vol humor en grappige illustraties. Die zijn mooi en vooral grappig getekend. De lay-out is knap bedacht en aangenaam rustig. De bladschikking is mooi in evenwicht en de tekeningen zijn met potlood harmonisch ingekleurd. Doesjka Bramlage brengt elk dier tot leven in prachtige kleurschakeringen en elke tekening, hoe klein ook, is mooi afgewerkt.
Ze is dan ook met reden de winnares van de zilveren medaille van de Key Colours Competition 2020

Bij dit alfabetboek wordt elke letter, voorgesteld met een specifiek dier, over de grote dubbele pagina gepresenteerd. Het dier komt links op de voorgrond in groot formaat en doet iets geks of is grappig ingekleed. De dieren worden geassocieerd met iets dat we kennen of met iets vindingrijks of ook wel soms met een tikkeltje zwarte humor. Zoals moeder de geit, die breeduit op een bank zit te lezen in het sprookjesboek De wolf en de 7 geitjes of een hert dat verwonderd opkijkt naar zijn ondergoed dat aan zijn gewei te drogen hangt.

Op de rechterkant lees je bijzondere weetjes, beknopt verteld en telkens met een bijhorende kleine illustratie, veelal voorgesteld met dat vleugje humor waar jonge kinderen helemaal weg van zijn. Doesjka Bramlage weet precies wat kinderen kan boeien en met een zwierige, haast nonchalante tekenstijl illustreert ze bij elke informatie een levendige, grappige voorstelling. Ze heeft daarbij een levendige fantasie, want hoe grappig stelt ze wel de cavia voor met in haar pootje een vals gebitje met twee grote voortanden. Het zijn net die voorste tandjes die zo typisch zijn voor cavia's.
Ze vertelt raak en gevat plezierige weetjes. Echte weetjes die kinderen boeien. Ook de volwassene zal bij het voorlezen beamen dat veel info haar of hem onbekend voorkomt. Wat je te weten komt is veelal hilarisch en helemaal gericht op de humor en kennis waar jonge kinderen van houden. Eerste lezertjes geraken in dit alfabet-boek nieuwsgierig en geprikkeld. Wat je te weten komt is met heel eenvoudige woordjes en in korte zinnen verteld. Helemaal op het einde heb je een quiz, bij elk dier van het alfabet hoort een vraag met drie mogelijke antwoorden. Heb je goed opgelet, dan ken je het juiste antwoord.

Een mooi alfabet boek om het lezen te bevorderen en eveneens zet het aan zelf diertjes te tekenen. De diertjes nodigen uit om zelf aan de slag te gaan. Uit eigen ondervinding: succes bij het kind verzekerd.