Het geheime leven van virussen

Een informatief prentenboek over virussen, op het vlak van actualiteit kan het in volle Coronaperiode tellen. Ondertussen werd ook “het geheime leven van snot” uitgebracht. 

Op het eerste zicht lijkt dit een leuk weetjesboek. Dit vrolijke kijkboek met grappige illustraties in aangename kleuren nodigt uit tot doorbladeren. Een boek voor jongere kinderen blijkt het uiteindelijk toch niet te zijn. Er zitten immers wel wat niveauverschillen in. Zo wordt op de eerste 2 bladzijden nog heel kinderlijk verteld (en getekend) waar virussen zich verstoppen (op bloemen, op de schommel, in de neus van je zusje …). Maar op de volgende bladzijde lees je dan zinnen als: “Ze helpen om het ecologische evenwicht van onze planeet te bewaren en beschermen ons tegen allerlei schadelijke organismen”. Nog later lees je de uitleg van het woord 'macrofaag': eet virussen en afvalstoffen op en geeft cytokines af om met andere witte bloedcellen te communiceren. Er wordt uitgelegd waaruit virussen bestaan, hoe een virus werkt, welke soorten er bestaan, hoe je ze kan oplopen, de geschiedenis van virussen bij de mens … Ook het coronavirus krijgt een plaats in het geheel.

De uitleg die je krijgt is eerder willekeurig. Bij de verschillende soorten worden sommige virussen benoemd en kom je te weten wat ze doen (vb. van het rhinovirus krijg je een neusverkoudheid en van het rotavirus krijg je diarree en krampen). Bij andere soorten krijg je enkel de naam en blijf je wat op je honger zitten (vb. meer dan de helft van de wereld is besmet door herpes simplex, maar je komt buiten deze informatie enkel te weten dat het niet zo erg is. Over covid staat er: “je hebt vast wel eens van me gehoord”). Gelukkig kwam de auteur wat later in het boek wel terug op het virus dat de hele wereld nog steeds in zijn greep heeft, maar dat wist ik op dat moment nog niet waardoor ik toch even fronste. 

Als overbodig extraatje staat er bij sommige virussen een asterisk getekend. Dat betekent dat er een vaccin tegen bestaat. Bij het coronavirus staat er geen*, wat ervoor zorgt dat het boek al achterhaald is. Dit was ook te vermijden door gewoon te vermelden dat er tegen sommige virussen al een vaccin bestaat, want zo algemeen is het boek wel. Het had me in ieder geval minder gestoord.

Op de voorlaatste bladzijden krijg je een waar/niet waar-quiz voorgeschoteld. De antwoorden hierop krijg je op de laatste pagina. Jammer dat je niet alle antwoorden uit het boek kon halen.

Buiten het feit dat de illustraties en de vormgeving van het boek dik oké zijn, bleef ik toch op mijn honger zitten qua inhoud. Het groepje artsen dat dit boek schreef, had zeker een nobel plan, maar ze hadden ook beter een echte kinderboekenauteur aangesproken. Voor mij, een gemiste kans.