Het geheim van het Nachtegaalbos

'Het geheim van het Nachtegaalbos' maakt met zijn sprekende cover en zijn mooie tekeningen binnenin een beloftevolle indruk. Heel fijn wanneer deze verwachting ook ingelost wordt wanneer je begint te lezen. Het boek wordt in een recensie beschreven als "een boek als een spannende jeugdfilm uit de oude doos" en dit is de ideale verwoording.

Het verhaal speelt zich af in 1919 in Engeland. Henry (afkorting van Henrietta), een meisje van twaalf, verhuist samen met haar familie - babyzusje Roberta (Biggetje), de kinderverzorgster juffie Jane en moeder en vader - van Londen naar een oud huis aan zee. Haar broer Robert is onlangs overleden en het gezin draagt hier duidelijk nog de sporen van. Opeens moet vader voor zijn werk naar Italië, en dan valt het gezin stuk voor stuk uit elkaar. Henry's moeder zakt dieper en dieper weg door de behandeling van de vreemde dokter Hardy. Haar zusje gaat bij dokter Hardy en zijn vrouw wonen. En Henry komt te weten dat de dokter haar moeder wil laten opnemen in een pyschiatrische instelling voor experimentele behandelingen. Tijd voor Henry om een plan te bedenken om haar vader, moeder en zusje weer samen te krijgen. Met de hulp van de geheimzinnige vrouw uit het bos, Mot, gaat ze aan de slag.

In het boek groeit Henry van een jong meisje dat heen en weer geslingerd wordt tussen sprookjes en realiteit naar een heldin die haar eigen intuïtie volgt, en die leert wat belangrijk is in de wereld. Een dit alles in een sfeervol avonturenverhaal met prachtige beschrijvingen. Dit is een debuut dat doet uitkijken naar volgende boeken van Lucy Strange.