Het geheim van de Tierelantijn

Ergens in Larenhout woont in een gigantische villa een heel gewoon meisje van zeven jaar. Ze heet Nienke. Nienke woont er samen met haar ouders en de huishoudster ‘tante Alie’. Volgens haar vader is ze het lelijkste meisje van het dorp want ze heeft kromme beentjes en draagt een bril.
Haar ouders hebben het allebei erg druk met hun werk: haar vader heeft een heleboel winkels waar platte tv’s verkocht worden en haar moeder heeft het erg druk als fotomodel. Tijd voor Nienke hebben ze amper. Om hun geweten te sussen, overladen ze Nienke met speelgoed en allerlei andere hebbedingen. Gelukkig is er tante Alie nog, die altijd tijd voor Nienke wil maken.
Nu hebben haar ouders het plan opgevat om wat bomen te kappen in de tuin om er een tennisbaan aan te leggen. Als Nienke dat hoort moet ze wel in actie schieten. Ze moet haar ouders tegenhouden! Die bomen zijn namelijk geen gewone bomen, maar tierelantijnen! En zonder die tierelantijnen kunnen de groepies niet overleven! Zo stort Nienke zich in een wervelend avontuur met ontvoeringen, ontsnappingen, achtervolgingen, enzovoort. Als dat maar allemaal goed komt …
Het verhaal speelt in op het gevoel voor humor van het doelpubliek. Er wordt bijvoorbeeld omschreven hoe iemand – een volwassene - in zijn neus peutert en dan zijn ‘vangst’ opeet of verteld over een groepie die gek is op chips en cola. Kinderen vinden dit vast geweldig.
Eerst krijg je een voorstelling van de verschillende hoofdfiguren, maar naarmate het verhaal vordert, komt er ook meer tempo en spanning in. Nienke wordt door haar ouders onderschat – ze is volgens hen enkel dom en lelijk – en door klasgenootjes gepest omdat ze pienter en altijd mooi gekleed is. Het meisje bewijst echter dat iedereen zich in haar heeft vergist en laat vriend en vijand verstomd staan.
Regelmatig komen er in het boek illustraties voor. Het zijn leuke tekeningen in grijswaarden die precies in beeld brengen wat er moet verteld worden. Ook de kaft van het boek oogt mooi en aantrekkelijk. Misschien is die eerder gericht op meisjes dan op jongens.
Een leuk verhaal voor achtjarigen. Je kan het ook moeiteloos voorlezen in een eerste leerjaar, de kinderen zullen er gegarandeerd mee kunnen lachen.