Het geheim van de goudenregen

Twee grote verhaallijnen krijg je mee met dit boek. De eerste situeert zich begin 18e eeuw. Elisabeth (Betsy) Blossem is dan 92 jaar. Haar achterkleindochter, Prudence, raakt geïntrigeerd door de verhalen van haar overgrootmoeder en beslist om Betsy’s verhaal neer te schrijven. Dat brengt ons bij de tweede verhaallijn: de jeugd van Betsy die zich situeert in het begin van de 17e eeuw.

Dit zware boek triggerde me onder andere door de fascinerende stevige kaft. Dat is best aantrekkelijk. Je krijgt vooraan ook meteen te weten dat dit het verhaal is van de stammoeder van president Obama. Geboeid ging ik aan het lezen.

Spijtig genoeg was ik vrij snel mijn enthousiasme kwijt. Lange dialogen en een vertelstijl die vrij eenvoudig is, konden me maar met moeite aan het lezen houden. Wat ook vermoeiend was, was de hoeveelheid informatie die je over je heen krijgt. Boeiende materie, maar er worden zoveel historische gebeurtenissen bijgehaald dat het niet meer aangenaam is om te lezen. Spijtig, want het boek heeft zeker zijn historische waarde. Het ontstaan van de slavernij, het ontstaan van Amerika, het leven van de Pilgrims, het ontstaan van New York, … Teveel om op te sommen. En dus ook om te verwerken. Het is de auteur zijn eerste jeugdboek. Misschien had hij beter al die thema’s in verschillende boeken verwerkt. Betsy heeft uiteraard veel meegemaakt, maar of dat in één boek moet gebundeld worden? Gelukkig is een van de verhalen in cursief gedrukt, zodat je toch ten minste weet in welke periode je wordt ondergedompeld. Tussendoor krijg je ook kadertjes met een foto en extra informatie. Het boeide me enerzijds, maar wederom door de hoeveelheid informatie ging het verloren.