Het fluwelen konijn

Voor Kerstmis krijgt een jongen een fluwelen konijn cadeau. Aanvankelijk heeft hij meer interesse in meer spannend speelgoed, maar uiteindelijk belandt het konijn in zijn bed. Vanaf dat moment zijn het fluwelen konijn en de jongen onafscheidelijk. De jongen sleurt het konijn overal mee naartoe en het konijn vindt het allemaal geweldig. Stiekem hoopt hij dat de jongen zo veel van hem gaat houden dat hij Echt wordt. Het kale, oude, wijze paard had hem immers verteld dat dat kon gebeuren door de magie van de kinderkamer. Wanneer de jongen plots ernstig ziek wordt, scheiden hun wegen. Wat moet er nu met het konijn gebeuren? Gaat hij de jongen nog terugzien? Kan hij nog Echt worden?

Het fluwelen konijn door Margery Williams is een heruitgave van de klassieker uit 1922 en gaat over vriendschap en liefde. De liefde die een kind voor een dierbare knuffel kan voelen, zal voor menig kind, en (groot)ouder, herkenbaar zijn. Het is echter spijtig dat het oude verhaal niet geactualiseerd werd. Zo luidt het advies van de dokter om alle spullen, inclusief het geliefde konijn, na de ziekte van de jongen te verbranden om de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. Zonder afscheid te kunnen nemen, wordt het konijn door het kindermeisje afgedankt. Het verhaal krijgt nog een positieve wending, maar toch blijft dit abrupte scheiden der wegen knagen.

De met waterverf ingekleurde tekeningen van Sarah Massini zijn fris met een vleugje nostalgie en laten je wegdromen bij het verhaal. De kaft van het boek is prachtig vormgegeven met een klassieke stoffen rugband met details in zilverfolie. Bovendien heeft het boek een groen leeslint, wat deze luxe uitvoering visueel extra aantrekkelijk maakt.

Er is veel tekst per blad en doordat het een lang verhaal is, moet het in een paar keren worden voorgelezen. Hierdoor is het geschikt voor oudere kleuters met een wat langere aandachtsspanne.