Het fantastische Fosko familiecircus

De naam Quentin Blake zal wel voor eeuwig en drie dagen verbonden blijven aan die van Roald Dahl. De eigenzinnige tekeningen van Blake sluiten dan ook perfect aan bij de al even eigenzinnige schrijfstijl van Dahl. Het lijkt wel alsof een boek van Dahl pas compleet is met de tekeningen van Blake, zo’n twee-eenheid vertonen ze. Je zou dus haast vergeten dat de illustrator ook wel ander werk illustreerde. Het is uitgeverij Meis en Maas niet ontgaan, want zij brengen nu werk van Blake uit voor het aantrekkelijke prijsje van € 7,50.
In rijmvorm wordt het verhaal verteld van de Fosko-familie, waarvan de leden hun circustalenten demonstreren. Goochelen, koorddansen, steltlopen ... de Fosko’s draaien er hun hand niet voor om. Van al die acrobatieën wordt je natuurlijk moe en uiteindelijk moet iedereen dus naar bed.
Blijkbaar maakte Blake deze tekeningen ooit voor de muur van een kinderziekenhuis en schreef Yeoman er voor de boekuitgave een tekst bij. Misschien was het niet simpel om het rijm naar het Nederlands om te zetten, feit is dat het vertelritme niet swingt. Ook het einde is abrupt, net alsof er dringend een eind aan gebreid moest worden. Nu ja, als verhaaltje voor het slapengaan is dit best bruikbaar. En Blakes werk is altijd een plezier om naar te kijken.
€ 7,50 is geen foute prijs, maar wie echt wil genieten van Blakes tekeningen, grijpt beter naar ander werk.