Het dikke boek van ons bijzondere heelal

Het heelal is hot, hip en trending. Niet alleen onderzoekers willen het mysterie rondom ons leren kennen, bijna ieder menselijk wezen vraagt zich af wat er zich in de ruimte afspeelt. Het toenemend aantal boeken over het heelal (voor dummy’s) is daar een voorbeeld van. Het dikke boek van ons bijzondere heelal van astronoom en wetenschapsjournalist Will Gater speelt daar gretig op in. Zowel dromers en nieuwsgierigen als kinderen met een interesse voor het heelal vinden in dit boek hun gading.

De uitgebreide inhoudstafel achteraan de encyclopedie verklapt meteen dat het boek gedetailleerd, allesomvattend en uitgebreid is opgevat: zonnestelsels, reflectienevel, sterrenstelsels, planeten, de maan, zwarte gaten en nog zoveel meer. De gouden boekrand doet even de wenkbrauwen fronsen: was dat nu echt nodig? Ja, dat was echt nodig. Het goud doet denken aan de verblindende kracht van de zon en de goudkleurige accenten in het heelal. De gouden boekrand kon immers niet ontbreken: niet alleen de kaft, maar het volledige boek is goud waard!

De foto’s, die ongeveer de helft van het boek innemen, zijn adembenemend. Grote foto’s in prachtige kleuren doen ons wegdromen van hoe het heelal er zou kunnen uitzien. De encyclopedie bevat zowel fotografische als grafische illustraties. Deze laatste zijn vooral bedoeld om een verschijnsel visueel te ontleden. Het boek is dan ook uitstekend geschikt in de lessen aardrijkskunde of voor kinderen die rond deze thema’s een spreekbeurt maken. Het grote lettertype zorgt ervoor dat de bladzijden overzichtelijk blijven en de lezer het boek snel kan doorbladeren. Jammer genoeg maakt het boek geen onderscheid tussen hoofd- en ondertitels in de opmaak, waardoor de structuur en thema’s soms verloren gaan.

Wie door het boek bladert, wordt misschien afgeschrikt door de vele thema’s die erin aan bod komen. Eén gouden tip: laat u niet afschrikken en ga het avontuur aan! Het is het meer dan waard! Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar die zich willen verdiepen in het heelal, maar evengoed voor leerkrachten en geïnteresseerde volwassenen. Zowel de tekst als de afbeeldingen geven voldoende informatie om een échte astronaut te worden. Zo is NASA dringend op zoek naar mensen die naar de maan en Mars willen. Schrijf je snel in én lees alvast dit boek!