Het dikke alfabet boek

Over onze taal en letters, spijkerschrift, morsecode, katakana, emoji en nog veel meer

Wil je meer te weten komen over taal en letters, spijkerschrift, morsecode en het alfabet? Dan is het Dikke Alfabetboek een aanrader. In dit non-fictie boek verzamelt Frank Landsbergen feiten en weetjes over alles wat te maken heeft met de geschiedenis van ons alfabet. Landsbergen is gek op tekenen en taal en combineerde beide dingen om dit fraaie boek te maken.

Alle informatie – en het is er best veel – wordt opgedeeld in 5 grote hoofdstukken. Deel 1 vertelt je alles over het ontstaan en de verdere ontwikkeling van ons alfabet. Deel 2 gaat over klanken en letters. Daarna ga je in deel 3 op alfabet-ontdekkingsreis, van Zuidoost-Azië tot Japan om te eindigen in Amerika. Na die wereldreis later leer je andere alfabetten kennen. Zo gaat het over morsecode, geheimschrift en zelfs emoji. Om ten slotte te eindigen bij deel 5 over schrijven en typen.

Het boek, zowel de tekst als de illustraties, zijn in het koningsblauw gedrukt. Dat geeft het een mooie uitstraling. De feiten zijn interessant en vlot geschreven. Heel fijn om meer te weten te komen over dingen die je dagelijks gebruikt, maar waar je je misschien geen vragen bij stelt. Nu stelt Landsbergen de vraag, en maakt hij je nieuwsgierig naar het antwoord. Wat hij dan ook perfect op kinderniveau kan uitleggen. Zijn grappige illustraties maken het boek mooi af. Misschien geen boek voor kinderen om van a tot z te lezen, voornamelijk door de dikte. Maar boeiend om telkens opnieuw vast te nemen en iets nieuws bij te leren. Dan leer je misschien het telefoonalfabet uit je hoofd, of leer je het geheimschrift van Beatrix Potter uit je hoofd zodat je moeder je dagboek niet kan lezen.