Het boek is bang

Dit boek is bang. Dat zie je duidelijk aan het gezichtje dat heel minimalistisch op de cover getekend is. Wanneer je het boek begint te lezen kom je te weten dat het bang is voor het donker. Een roze muisje neemt je mee doorheen het boek en vertelt wat het boek voelt. Ze geeft ook tips over hoe je het boek kan helpen. En ze verklaart waar de enge geluiden vandaag kunnen komen. Daarnaast nodigt ze de lezer uit om actie te ondernemen en het boek te troosten. Langzaamaan zie je het boek zijn gezichtsuitdrukking verzachten. Ook de tekst en de kleur van het boek veranderen mee. Tot je een slaapliedje voor hem zingt en hij zachtjes in slaap valt.

Een fijn interactief boekje om een herkenbaar gevoel van veel kinderen al op heel jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Ze krijgen een actieve rol en maken deel uit van het verhaal. Daarnaast is het ook een stevig kartonboek, voorzien op kleine enthousiaste handjes. De illustraties zijn zeer eenvoudig, maar geven wel duidelijk de fijne nuances in de gevoelens weer. De rechterbladzijde geeft steeds het paginagrote gezichtje weer. Op de linkerbladzijde kan je de roze muis en haar tips terugvinden.

In deze reeks verschenen tot nu toe nog drie andere titels: over een boos boek, een verliefd boek en een boek dat gaat slapen. Een fijn middel om gevoelens ook met de allerkleinsten te verkennen en bespreken.