Het Blauwe paard

Eric Carle schilderde dit boek als hommage aan Franz Marc, een Duits schilder, geboren in 1880 en gesneuveld in de eerste wereldoorlog. Marc behoorde tot de kunstenaarsgroep 'Der Blaue Reiter', de Duitse expressionisten. Zij vonden het belangrijker te schilderen wat ze voelden dan te schilderen wat ze zagen. Later werd moderne, expressionistische of abstracte kunst door de nazi's 'ontaarde kunst' genoemd en verboden. Eric Carles leraar leerde hem die kunst kennen tijdens zijn opleiding in de oorlogsjaren. Hij beseft dat wat hij nu tekent daar zeventig jaar geleden ontstaan is. Vandaar deze hommage aan een verboden kunstenaar.
In het boek staat een blauw paard, een rode krokodil, een gele koe, een roze konijn, een groene leeuw, een oranje olifant, een paarse vos, een zwarte ijsbeer en een gestippelde ezel. Het boek besluit met een reproductie van 'Het Blauwe paard' van Franz Marc en een biografie van Marc en van Carle.
Dit boek is ideaal om kleuters kleuren te leren en om hun fantasie te prikkelen. Voor oudere kinderen is de informatie achteraan interessant.