Help! Mijn oom is een inbreker!

... en dat kostte me bijna het leven ...

Wanneer Floor voor een week gaat logeren bij haar oom, heeft ze het gevoel gedumpt te zijn door haar ouders. Omdat ze pas over een week op vakantie vertrekken en haar ouders een zomerkamp een ware aderlating vinden, heeft ze geen keus. Maar ze hoorde haar ouders toch vertellen dat hij al ingebroken heeft?! Waarom doen ze dit dan? Bovendien is haar oom een nerd en iemand die zich samen met zijn vrienden verkleedt. Met tegenzin stapt ze in zijn wagen als hij haar komt oppikken. Haar ouders zwaaien haar vrolijk uit. Ze kan niet geloven dat dit echt gebeurt…

Inge Bergh heeft al heel wat boeken op haar palmares voor verschillende doelgroepen. In dit korte verhaal weet ze als geen ander de spanning tot een hoogtepunt te drijven zonder in clichés te vervallen of voorspelbaar te zijn. Je wordt als het ware in het verhaal gezogen en wil zo snel als mogelijk weten hoe het verder gaat. Deze vlotte en toegankelijke schrijfstijl maakt het verhaal interessant voor onervaren lezers of voor kinderen die moeilijk te motiveren zijn om te lezen.

Wat urbexen inhoudt, kom je dankzij de oom van Floor te weten. De illustratie op de achterflap licht al een tipje van de sluier op. Richard Verschraagen is de illustrator van dienst. Dit is niet zijn eerste samenwerking met Inge Bergh. Naast de omslagillustratie (die je een beetje op het verkeerde been zet) zorgt hij ook voor de illustraties binnenin. Bijna op elke dubbele bladzijde kan je er een vinden, allemaal in grijstinten. Hij weet met de illustraties de kern van het verhaal extra in de verf te zetten. Hij heeft oog voor details en weet een geheimzinnige sfeer te creëren met gevoel voor humor. Het is leuk gevonden hoe hier en daar de schaduwen dreigend zijn gemaakt. Hoe dat gedaan is, moet je zelf maar ontdekken.

Een relatief kort verhaal dat werkelijk alles heeft: humor, spanning, verrassende wendingen, … Een aanrader voor elke bieb en in het bijzonder voor de klasbieb van het derde en het vierde leerjaar. Topper!