Helemaal overstuur

Lenns ouders zijn uit elkaar. Papa ziet hij niet meer, die zit op een schip in Hawaï. Over hem praten mag niet, dan wordt mama boos. 'Uit het oog, uit het hart' zegt ze als Lenn naar hem vraagt. Dat Lenn hem heel erg mist lijkt ze niet te merken. Mo is Lenns beste vriend. Ze steunen elkaar door dik en dun. Als Mo dringend moet leren fietsen, verzint Lenn een plannetje. Dan zien ze plots zijn papa. Lenns wereld staat op zijn kop. Wat doet papa hier? Waarom zit hij niet op zijn schip? En waarom kwam hij Lenn niet opzoeken? Samen met Mo besluit hij papa te volgen. Maar hoe dichter ze bij papa komen, hoe meer problemen ze zich op hun hals lijken te halen. 

Het verhaal werd volledig geschreven vanuit Lenns standpunt. De Moor geeft op aangrijpende wijze het verdriet en de onmacht van deze kleine jongen weer. De korte hoofdstukken (soms maar één pagina) spelen zich afwisselend in het heden en in het verleden af. Als lezer ervaar je van dichtbij de gevolgen van de scheiding voor Lenn. Het gemis, de angst om mama's reactie, het onbegrip en de impact van dit alles op zijn zelfbeeld. De naïeve gedachtegang van de kleine jongen wordt op ontroerende wijze neergepend. Hier en daar gebruikt De Moor dichtvorm om Lenns gedachten kracht bij te zetten. Naast het gemis is er de vriendschap met Mo. Mo die zijn eigen problemen heeft. Tegen wil en dank probeert Lenn hem te helpen. Totdat ze beiden 'overstuur' gaan. 

De sobere zwart-wit illustraties van Esther Platteeuw zijn veelvuldig aanwezig en vormen een weergave van de tekst en gedachten van Lenn. Hier en daar zijn ze wat humoristisch. Al bij al vormen ze naar mijn gevoel geen grote meerwaarde. De illustratie op de buitenflap doet erg ouderwets aan en geeft, naar mijn gevoel, een foutieve eerste indruk. In tegenstelling tot het ietwat ouderwetse uiterlijk past 'Helemaal overstuur' namelijk perfect in onze moderne tijd. Een tijd waarin veel kinderen al op jonge leeftijd met een echtscheiding geconfronteerd worden. 

Een aandoenlijk, knap geschreven verhaal over de impact van een echtscheiding op een kind.