Hebbes

Een rat is op rooftocht op een passagiersschip. Het schip vergaat in een hevige storm, de rat klampt zich vast aan een stuk drijfhout en als enige overlevende spoelt een meisje aan op het strand. Ze klemt een appel in haar hand, ze rent terug de zee in op zoek naar haar mama. De rat staat voor een dilemma: haar redden of haar met rust laten.

Een lieflijk ontluikende vriendschap tussen een rat en een meisje vormt het hoofdthema van dit prentenboek. Als enige schipbreukelingen spoelen ze aan op een onbewoond eiland. De rat is aanvankelijk onwennig, aarzelt om in te grijpen maar van zodra hij beslist heeft dat ze van hem is, ontfermt hij zich over het dartele meisje, en er groeit een onderlinge warme vriendschap. Alles verandert wanneer de mama op zoek is naar haar dochtertje. Hoe vriendschap ontluikt, er een hechte band groeit en liefde grenzeloos is, is subtiel en ontroerend uitgebeeld. 

Het prentenboek is romantisch ingekleed, het verhaal speelt zich af in de Bel Epoque-periode; dat is te zien aan de passagiersstoomboot, de lange klederdracht en de roeier die met roeispanen de roeiboot bestuurt. Eveneens ogen de prenten romantisch en beslaan de volle pagina: elke prent voelt aan als een romantisch schilderij dat baadt in een harmonieus palet van pastelkleuren en een intense totaalbeleving oproept. Zoals de illustratie van de rat die zich vastklemt aan een stuk hout terwijl reusachtige golven hem overspoelen.

Ook zijn de gevoelens van de rat haarscherp voelbaar: hoe hij eerst voor een dilemma staat en eenmaal hij voor het meisje gekozen heeft, haar met zorg omringt.

Illustraties en tekst vormen een mooi geheel, en het originele thema, een zorgzame vriendschap tussen een rat en een kind, is mooi in beeld gebracht.