Havens

Van Hongkong tot Barcelona, van de Congolese regenwouden tot de onderzoeksgebieden van klimaatwetenschappers: als een mini-encyclopedie gidst dit prentenboek je langs de mysterieuze plekken die wij havens noemen. Het zijn plekken van komen en gaan, van conflict en verzoening, en van ontdekken en thuiskomen. Geleid door een kinderblik slaagt de tekenaar erin je ook die tegenstellingen te doen ontwaren in dit creatief vormgegeven weetboek.

De dubbele pagina’s zijn tot aan de nok gevuld met kleur, met een kleinere rol voor informatieve tekst bij elk van de achttien locaties. De voorliefde voor patronen, retrokleurtonen en bijhorende vormgeving is voelbaar op elke pagina. Tekstuele toevoegingen zijn redelijk summier en af en toe opgeleukt door een weetje. Misschien wel om daaraan tegemoet te komen krijgt de lezer op de laatste pagina’s nog een handig informatief overzicht dat interactie met de kijker of lezer uitlokt.

Havens werd voor het eerst uitgegeven in 2017 door een Spaanse uitgeverij en is het eerste geïllustreerde boek van Victor Medina. Fijn dat Van Goor het kon vertalen voor het Nederlandstalige taalgebied, het vormt een waardevolle toevoeging aan het beperkt aanbod informatieve kinderboeken rond dit thema.