Handboekje voor op het potje gaan

Zonder luiers is het leven mooier. Je rent harder, je springt hoger ... En je ruikt lekker! Peuters denken daar nog anders over. Om ze voor te bereiden op het zindelijk worden is er nu dit handboekje, dat hen helpt bij deze grote plons!

Op het potje gaan verloopt voor iedere peuter anders. Voor sommigen gaat het vlotjes, voor anderen is het een langdurig proces ... Mama en papa volgen op het ritme van hun kleine spruit. Over het onderwerp zijn dan ook al ontelbaar veel boekjes verschenen. Stuk voor stuk proberen ze de peuter ervan te overtuigen het potje te gebruiken. Na de succesvolle handleiding voor het slapen gaan, waagden ook Battault en Ricard zich eraan. Het resultaat is een no nonsense boekje dat de peuter uitlegt waarom je nu eigenlijk echt van die pamper af moet geraken. Het geheel leest bijna als een ietwat saaie, to-the-point handleiding. Battault spreekt de peuter rechtstreeks aan en legt in korte, duidelijke zinnen uit wat er gebeurt als je zomaar alles laat lopen, wat een hulpmiddel is, en hoe je er uiteindelijk helemaal vanaf geraakt. De woorden Alles en er verwijzen naar pipi en kaka en naar de pamper. Ricard illustreert precies datgene dat Battault vertelt. Haar tekenstijl is grof en eenvoudig. De illustraties zijn duidelijk en lichtjes humoristisch (zeker als je van pipi-kaka-humor houdt) Als je zomaar alles laat lopen wordt het een smeerboel. Hoe die smeerboel er dan precies uitziet, wordt precies weergegeven. Het resultaat is misschien ietwat to the point voor de gemiddelde peuter die verwend werd met prentjes van schattige poesjes en konijntjes, duidelijk is het in ieder geval wel. Voorlezers die tekeningen van een pamper vol kaka en pipi op de grond maar niets vinden, laten dit boekje ook maar beter aan zich voorbij gaan. Ik miste persoonlijk nog een pagina met een voorstelling van dat mooiere, pamperloze, leven. Zeker na de zin Zonder luiers is het leven mooier op de achterflap. Mama en papa zijn blij, but what's in it for me? zal menig peuter denken. 

Na het succes van 'Handboekje voor het slapengaan' werd ook dit boekje van het Franse duo Paule Battault en Anouk Ricard vertaald naar het Nederlands.