Had ik maar een tijdmachine

Het thema tijd kan best wel een moeilijk begrip zijn voor opgroeiende kinderen. Waarom vliegt de tijd als er iets leuk aan de gang is en waarom is de tijd net een slak als je op je verjaardag moet wachten? In dit eenvoudig, informatief prentenboek wordt er stilgestaan bij verschillende basisbegrippen i.v.m. tijd. Een echte uitleg wordt er niet gegeven en de informatie is vrij algemeen. Het boek is er duidelijk eentje voor erg jonge kinderen.

In sneltempo volgen we het wachten van Bob op zijn zevende verjaardag, terwijl zijn zesde verjaardag nog maar pas vorige week was. Er wordt een heel jaar doorlopen, waardoor ook de seizoenen aan bod komen. Het gevoel dat Bob heeft bij het verstrijken van de tijd, wordt goed weergegeven en zal voor herkenning zorgen bij de jonge lezers.

De tijd gaat steeds rond, vandaar vormt een ronde vorm de rode draad doorheen het prentenboek. Een taartenonderlegger, een bord, radartjes, een doorsnede van een boomstam en een sinaasappel … allemaal ronde dingen waarmee de auteur een link met tijd maakt. 

In het begin van het boek zijn de woorden die met een tijdsaanduiding te maken hebben, groter gedrukt. Waarom woorden als lammetjes, paddenstoel, vingers … wat later ook in dit grote lettertype gedrukt worden, is me niet helemaal duidelijk. 

De illustrator zorgde voor leuke extraatjes: zo wordt elke dubbele bladzijde genummerd door het tonen van een aantal vingers. Onderaan wordt in een reeks tekeningen een rennende hond voorgesteld. Op elke aparte dubbele bladzijde is er een volgend tekeningetje ingekleurd. Hier merkte ik wel een foutje op, want zowel op de derde als de vierde dubbele pagina is de vierde hond gekleurd. De illustraties zijn luchtig gehouden, vullen de tekst prima aan en nodigen uit om te kijken en te zoeken.

Bij het boek hoort een klokpuzzel die je apart kan bestellen. Als ik het filmpje ervan op youtube bekijk, vraag ik me wel af of het de investering waard is. Had het niet gewoon leuk geweest als er al een kartonnen versie bij het boek had gezeten?