Haaienhelden

Alles over de bazen en beschermers van de zee

Ben je wat bang van haaien? Of vind je ze geheimzinnige dieren? Weet je er al veel over? Of nog helemaal niets? In al die gevallen is dit boek een aanrader. Het werd geschreven door iemand die helemaal gek is op haaien. En op de rol die ze spelen in de oceanen. En dat merk je aan de liefde die in dit informatieve boek is gestopt.

Het schutblad toont een overzicht van een wereldkaart met allerlei iconen. DIe verwijzen naar de haaienhelden die worden besproken in het boek. Vroeger waren haaien de bazen van de zee. Zij zorgden dat alles in evenwicht werd gehouden. Maar mensen jagen op haaien, dus hebben we nood aan haaienhelden. Mensen die er mee voor zorgen dat haaien opnieuw de bazen van het water kunnen worden. Zodat de mens niet meer enkel neemt, dat de balans van de oceanen hersteld kan worden. En dat is niet enkel nodig voor de haaien, maar voor alle leven in en buiten de oceanen.

Naast die haaienhelden, leer je ook meer over zes superkrachten van haaien. Hoe het komt dat ze zo vlot door het water glijden? Wist je dat haaien ouder zijn dan dinosaurussen? En hoe werkt dat zesde zintuig van de haaien precies? Dat en nog veel meer wordt heel duidelijk en begrijpelijk uitgelegd. De auteur wisselt telkens verschillende soorten tekst af. Daardoor krijg je als lezer geen lange hoofdstukken te verwerken, maar krijg je kortere verhaalblokken die duidelijk afgelijnd zijn. Je moet het boek ook niet van a tot z lezen, maar je kan er voor kiezen om telkens korte stukken te lezen.

Met het warme pleidooi, te vinden in het voorwoord wordt alvast een mooie voorzet gegeven. “Voor de haaien. Alle haaien. Groot of klein. Vrij of gevangen. Dat de zee gauw weer van jullie mag zijn.” Laat ons hopen dat dit boek, samen met alle superhelden en hun collega’s, een stap in de goede richting is. Zodat we verder kunnen leren van en over haaien. Zodat we snappen hoe belangrijk haaien, en de oceanen zijn voor een gezonde planeet. En wie weet, geven we de controle van de zee ooit terug aan de haaien. Na het lezen van dit boek, lijkt me dit alvast iets om naar te streven.