Hé, Yopa!

Jawel, je vergist je niet. De auteur van dit prentenboek is dé Paul McCartney, muzieklegende van de Beatles. Daarmee treedt hij in het spoor van andere supersterren die zich op de kinderboekenmarkt waagden zoals Madonna (De Engelse rozen, 2003). Het resultaat is jammer genoeg voorspelbaar: een blitse verpakking met een tegenvallende inhoud.

Hé, Yopa! is luxueus uitgegeven, op groot formaat met gouddruk op de gewatteerde kaft. Het verhaal is even mager als de opa. Een grootvader-ontdekkingsreiziger neemt zijn vier kleinkinderen mee op een wereldreis met behulp van een magisch kompas, een klassieke truc om vlotjes door tijd en ruimte te reizen. Als hij het voorwerp boven een ansichtkaart houdt, vliegen ze met een flits naar de plaats die erop staat. Zo belanden ze eerst op een paradijselijk eiland. Ze maken er een ritje op vliegende vissen, maar worden verjaagd door krabben. Dan vliegen ze naar een cactuswoestijn, waar ze te paard met een cowboy meerijden. Achterna gezeten door een kudde bizons flitsen ze naar de bergen. Daar genieten ze van opa’s muziek (met gitaar!), tot er een lawine op hen af komt gedonderd. En dat in hartje zomer! Je moet er maar opkomen … Op een vliegende koe zweven ze dan maar weer naar hun bedje toe, waar ze flink gaan slapen, maar natuurlijk niet zonder hun tandjes gepoetst en gezichtjes gewassen te hebben. Een braaf slot voor een al even braaf verhaal dat spanning en originaliteit mist: iedereen zou bij wijze van spreken nog een paar keer het kompas kunnen hanteren en zo nog enkele passages aan het verhaal breien: je neemt gewoon een droombestemming, laat je personages daar iets leuks beleven en vervolgens vluchten voor wilde dieren, een storm of wat je maar wil …

De illustraties ogen al even voorspelbaar als de tekst en zijn bijna even zoutloos en stereotiep, met kinderen met bolle wangen en mopsneusjes, een gezellige opa met witte baard en keurig kostuum en dieren en landschappen zoals je ze al ontelbare keren op ansichtkaarten of in zoete kinderboeken zag. Dan toch maar liever luisteren naar McCartneys onvergetelijke muziek.