Hé, wie ben jij?

Wie een boek zoekt over diversiteit hoeft niet langer te zoeken. In dit boek maken we kennis met twintig verschillende kinderen van over heel de wereld. We bespreken hun verschillen en gelijkenissen op basis van negen vragen: wie ben je, waar woon je, met wie woon je, wat eet je, wat doe je, wat vier je, wat geloof je, hoe vervoer je je, hoe praat je? Tegelijk nodigt het boek ook de luisterende kinderen uit om over zichzelf na te denken. Op wie lijken ze, wat maakt hen uniek?

De felle kleuren van dit boek trekken jonge kinderen aan. Ook het grote formaat maakt dat kinderen samen in dit boek kunnen kijken. Dat staat in contrast met de kleine lettertjes waarin de tekst geschreven is. Het spiegeltje is een leuke extra, maar weerspiegelt niet echt veel. Daar moet je echt wel wat moeite doen om het zo te richten dat je toch jezelf kan zien. Jammer, want waarschijnlijk is het onder andere zo'n element dat het boek zo duur maakt.

Wat ik zelf het leukst vindt aan dit boek is dat het rekening houdt met wat eerder over een bepaald kind wordt gezegd. Zo merk je dat er tussen de negen verschillende vragen toch een zekere samenhang is. Minder goed vind ik dat het wat onduidelijk blijft van welk land de verschillende kinderen exact afkomstig zijn. Ook jammer is dat het Russische jongetje Overwinningsdag viert omdat er vrede is. Maar uiteraard had de schrijfster destijds geen glazen bol.