Gruwelkabinet

Dit grote boek heeft een aantrekkelijke kaft. Toch voor zij die van griezelige dingen houden. De zwart-witschetsen van een paar gruwelijke zaken, versierd met gouden versieringen rondom, zullen de liefhebbers naar dit boek laten grijpen. Ook als je de binnenflap bekijkt word je aangenaam verrast met lugubere mandala’s.

Het boek start met een voorwoord van dr. Kim McAber, de achterkleindochter van de beroemde ontdekkingsreiziger en filosoof dr. McAber. Zij vond notitieboekjes en manuscripten van haar overgrootvader en vertelt in hele korte stukjes over al de macabere ontdekkingen die haar grootvader tijdens zijn hele leven over de hele wereld verzamelde. 

Een onderverdeling in zeven hoofdstukken houdt het overzicht. Latijnse woorden lijken op het eerste gezicht moeilijk te begrijpen. Maar bij het begin van het hoofdstuk krijg je een korte, vlotte verduidelijking. Fijn om te lezen en heel leerzaam. Op elke pagina vind je één of twee realistisch getekende voorwerpen met een korte maar boeiende toelichting. Ook al zijn de prenten wat luguber en de tekst vrij kort, geen enkele keer heb ik het boek willen wegleggen. Integendeel, ik was uitermate geboeid en nooit verveeld. De tekeningen zijn gruwelijk gedetailleerd weergegeven. Lezers die meer over een bepaald object willen weten worden aangezet om hun eigen ontdekkingstocht te starten. 

Dr. Kim noteerde in haar handschrift commentaar over zaken waar ze het niet eens mee was. Dat geeft een leuke toets aan het geheel.

Dit is een aangenaam verrassend boek voor lezers die graag meer weten over macabere, gekende en minder gekende voorwerpen uit het verleden.