Grote Panda en Kleine Draak

Voor me ligt een stevig boek met harde kaft. De titel blinkt in gouden letters. Een satijnen lintje piept er langs onder uit. Het kleine, fijne draakje zit op de rug van een wollige panda. Uiterlijk heeft dit boek alles om een mooie plek in de boekenkast te veroveren. Benieuwd of de inhoud me kan overtuigen.

Grote Panda en Kleine draak zijn verliefd. In dit boek zien we hen vier seizoenen doorheen het landschap reizen. Ze staan stil bij de wonderen der natuur, mijmeren samen over het leven en geven raad aan elkaar. Op elke pagina zie je een tekening, al dan niet in kleur, met een korte tekst. Die tekst is geïnspireerd door de boeddhistische filosofie. De auteur heeft als doel gehad een boek te maken voor iedereen die wel eens verdwaald is.

De tekeningen raken me wel. Het kleine, fijne draakje ten opzichte van de wollige panda; het heeft iets weemoedigs en speciaal. Het zijn eenvoudige maar bijzondere pentekeningen, vaak zwart-wit afgewisseld door hier en daar een geverfde achtergrond. Ze zijn veelzeggend en hebben dus geen lange teksten nodig. Zoals bijvoorbeeld: Als je theedrinkt … drink thee. We zien daar Kleine Draak in drie verschillende posities van een tas thee genieten. Meer is er niet nodig om de boodschap over te brengen. Je voelt dat ze met liefde gemaakt zijn. 

Dit boek kan je dus af en toe kan vastnemen en je mag het niet als een verhaal bekijken. Dat het geen verhaal is, vond ik wel jammer. Ik had gehoopt dat er toch ergens een verhaallijn in te vinden was. Maar buiten dat je de seizoenen ziet veranderen, zit er geen rode draad in. 

Ik bladerde met plezier door het boek, maar toch miste ik iets. Misschien miste ik een verhaal? Misschien was het diepgang, misschien lees ik het niet op de juiste moment …? Moeilijk te zeggen, maar ik bleef wat op mijn honger zitten. 

Hou er ook rekening mee dat dit geen echt kinderboek is. Al kan het wel een plaats krijgen in een klasbibliotheek, of kan het thematisch ingezet worden. Zeker tijdens corona tijden kunnen sommige quotes en tekeningen raad en rust brengen, in de klas of thuis.