Grieg. Peer Gynt

Uit vriendschap kunnen heel mooie dingen ontstaan, zoals wereldberoemde toneelmuziek bijvoorbeeld. Dat was het geval voor Edvard Grieg, die in 1874 voor zijn vriend Henrik Ibsen de muziek schreef bij het toneelstuk ‘Peer Gynt’. De orkestsuites behoren tot het bekendste werk van Grieg, en het is ook mijn favoriete klassieker. Ik was dan ook heel benieuwd hoe uitgeverij Gottmer het had aangepakt om dit toch wel moeilijke verhaal in een cd-boek voor kinderen uit te brengen. De uitgave waar ik het hier over heb, is de eerste druk in groot formaat, want bijna tien jaar geleden verscheen dit al in kleine afmetingen (niet groter dan een cd). Gottmer heeft intussen al een hele serie klassieke muziekboeken gepubliceerd.
Verwachtingen hooggespannen dus. En werden die ingelost? Voor een groot deel wel.
Het verhaal in een notendop: Peer Gynt  is een arme jongen met veel fantasie, die samen met zijn moeder Aase in een Noors dorpje woont. Hij is zowel een leugenaar als een bedrieger. Zo ontvoert hij de bruid van zijn beste vriend, negeert Solveig (de vrouw die smoorverliefd is op hem), en laat hij alles achter zich om rijkdom en roem na te jagen. Hij zwerft rond en nadat hij een schipbreuk heeft overleefd (door een andere te laten verdrinken) keert hij naar huis terug. Daar is de enige die om hem geeft Solveig, zij heeft een leven lang op Peer gewacht.
In dit boek werd het verhaal in veertien korte scènes door Bette Westera neergepend, en dit in een voor kinderen begrijpelijke taal. Aan het begin van elke scène hoor je eerst de corresponderende melodie, uitgevoerd door de Göteborgs Symfoniker, onder leiding van Neem Järvi. De muzikale introductie duurt net lang genoeg om kinderen niet te laten afhaken en hun aandacht vast te houden. Jammer dat er in het boek in de allerlaatste zin een foutje staat (zinsconstructie), maar gelukkig is op de cd wel de juiste tekst te horen door verteller Tygo Gernandt. En wat dat horen betreft: bij scène 13, waarin Peer thuiskomt en door niemand wordt herkend, staat tussen haakjes ‘klokgelui’. Welnu, je mag zitten wachten tot sint-juttemis, want dat klokgelui komt er niet. Niet oké voor een luisterboek, dus dat is ook een minpunt.
De illustraties van Sylvia Weve konden mij pas bekoren toen ik voor het eerst de muziek erbij hoorde. Dan werd duidelijk dat het plaatje klopt. Sterker nog, voortaan ziet de dochter van de trollenkoning er in mijn verbeelding net zo uit zoals Weve ze heeft getekend.
Samengevat: een knap cd-boek, en nog betaalbaar ook. Als bij een volgende druk de foutjes eruit gaan, is het zeker een ster meer waard.