Glits

De veiligheidsdienst heeft een arrestant waar ze geen raad mee weet. Hij praat niet, hij kan blijkbaar overleven zonder voedsel en is een soort doorzichtige verschijning. Is het wel een mens? Hij uit wat rare klanken. De geheime dienst verspreidt deze klanken via het internet en blijkbaar hebben enkele tieners geen moeite om de klanken te verstaan. Deze tieners,waaronder Jay die een sterke band voelt met het wezen, worden gebruikt als medium om meer over hem te weten te komen.
Het wezen beschikt over bijzondere gaven die de geheime dienst als bedreigend ervaart en de agenten besluiten het wezen te vernietigen. De pers heeft ook lont geroken en een persagent wil het wezen zelfs in één grote publiciteitsstunt gebruiken. Jay en zijn vriendin slagen erin met het wezen te vluchten.
Ze noemen het wezen een 'glits', omdat hij zo doorzichtig is en af en toe in het niets verdwijnt. Gezien de speciale gaven van hun metgezel ervaren de jongeren tijdens hun tocht de tijd en de ruimte in surrealistische proporties. Ze kunnen door wanden verdwijnen en ook op vreemde wijze afstanden afleggen. Er ontstaat een innige vriendschapsband met het wezen. In zijn aanwezigheid worden ze overspoeld door een intens geluksgevoel; ze ervaren het “goede” in zichzelf en willen ernaar handelen. Glits doet een mens nadenken over het kwade in hem aanwezig. Ieder die met hem in contact komt, stelt zijn negatieve vijandige houding in vraag en streeft naar vriendschap en geluk. Glits fungeert als een soort gelukskomeet.
Jay voelt dan ook een onmetelijk verdriet wanneer het wezen, nadat hij hun wereld begrepen heeft, terug naar zee wil, waar hij oplost in het water en één wordt met de zee.
Een boeiend avontuur, met veel dynamiek en spanning verteld. De gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op. De personages worden goed getypeerd en de innerlijke strijd tussen het goede en kwade in de mens verrijkt dit avonturenverhaal. Sommige plotelementen zijn storend omdat ze zo onwezenlijk imaginair zijn. Ze komen over als goedkope oplossingen voor wendingen in het verhaal waar de auteur precies geen raad mee wist. In die zin is het scenario net iets te oppervlakkig uitgewerkt, alsof dit boek heel snel geschreven werd. Het is goed maar niet buitengewoon.