13+ | 2015
Lannoo
ISBN 978-94-014-1747-1
FICTIE , 204 p. , €12.50
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

The Giver

Bewaker van herinneringen
Lois Lowry (auteur)

In de dystopische wereld waarin Jonas leeft, bestaan geen keuzes. Iedereen is gelijk. Alles wordt vanaf de geboorte geregeld en niemand hoeft zelf beslissingen te nemen. Voor sterke gevoelens zijn er pilletjes. Foute woorden gebruiken kost je een berisping. Herhaaldelijke fouten worden openbaar benoemd. Wanneer iemand zich niet aan de regels houdt, wordt die losgelaten uit de gemeenschap. Moet er afgeweken worden van de regels, dan buigt een raad zich over het vraagstuk en kan het jaren duren voor er een besluit komt.
Jonas is elf. In december is er De ceremonie van Twaalf. Dan wordt bepaald welke taak hij de rest van zijn leven in de gemeenschap zal uitvoeren. Hij krijgt de unieke opdracht Bewaker van Herinneringen te worden. De huidige Bewaker, die toeziet op het collectieve geheugen van de samenleving, wordt te oud en moet Jonas opleiden, zodat die zijn taak kan overnemen. De Gever wijdt hem in in alle goede en kwade herinneringen die hij bewaart. Het blijkt een erg zware taak te zijn, die alles waar Jonas ooit in geloofde aan het wankelen brengt. Wanneer Jonas de geheimen niet langer kan dragen, besluit hij samen met zijn broertje Gabriel te vluchten.
Het boek voert je mee in een samenleving die ogenschijnlijk perfect is. Niemand hoeft keuzes te maken, alles wordt geregeld en iedereen is gelijk. Er is geen pijn, geen verdriet, geen honger of oorlog, maar ten koste waarvan? Als lezer voel je al snel aan dat het plaatje - hoe mooi ook - niet klopt. Tijdens zijn opleiding ontdekt Jonas stap voor stap de verschrikkelijke waarheid, en de lezer samen met hem. Jonas is ervan overtuigd dat het leven meer te bieden heeft dan de saaie, grijze, gevoelloze wereld waarin hij zich bevindt. Wanneer hij het besluit neemt te vluchten, gaat alles plots zeer snel. Het is een vrij dun boek waarin zeer veel verteld wordt, dat misschien wat meer uitdieping had kunnen gebruiken, maar mogelijk wordt een en ander verder uitgeklaard in de volgende delen.
'The Giver' is het eerste boek in een reeks van vier, verschenen in 1993 en recent verfilmd. Deze wereldwijde bestseller is nu voor het eerst vertaald in het Nederlands.

Sieglinde Duchateau
Anders zijn | herinneringen | Fantasy
origineel: The Giver (Engels) - Laure Van den Broeck (vertaler)