Gevaar op safari

Dader op het spoor

Alex onderneemt samen met zijn oom Ben een safari reis per stoomtrein van Pretoria tot de Victoria watervallen. De groep reizigers is heel divers, waaronder zich bevinden: Erik, een politie-inspecteur uit Zuid-Africa en een trofeejager Meneer Crass. Hij verzamelt dierenkoppen van de Grote Vijf. Hij bezit reeds de trofee van een olifant, een leeuw, een buffel en een luipaard. Alleen de neushoorn ontbreekt nog. Hij is superrijk en bezit het grootste media bedrijf te wereld. Hij gedraagt zich super arrogant en pocht dat hij enkel jaagt voor zijn plezier. Wanneer hij vanuit de trein een neushoorn probeert neer te schieten, blijkt dat hij per ongeluk zichzelf geraakt heeft. Zijn vrouw is overtuigd dat hij vermoord werd. Het overlijden prikkelt Alex' nieuwsgierigheid en hij gaat op onderzoek uit. Alles komt in een ander daglicht te staan wanneer in een tas een afgezaagde neus van een neushoorn wordt ontdekt!

Het scenario boeit van het begin tot het einde, en voortdurend krijgt het verhaal onverwachtse wendingen. De ene intrige volgt de andere op, elk personage is een mogelijke dader. Alex en de medepassagiers worden ook telkens misleid en er doemen raadselachtige geheimen op. Zoals hoe de moordenaar in het compartiment van Crass kon binnendringen als beide deuren van zijn kajuit aan de binnenkant op slot waren? Die passage roept een associatie op met de beroemde detectiveroman Moord op de Orient Express van Agatha Christie. Ook de beschrijving van de interieurs op de stoomtrein met de luxe bediening roepen een gelijkaardige sfeer op.
Anderzijds bevindt de lezer zich in een bijzonder sfeervol beschreven decor van het Afrikaanse continent. De wildparken, de bijzondere dieren en het landschap geplaatst in de tropische hitte nemen je helemaal op in dit avontuur. Nu en dan verneem je interessante info over minder bekende dieren zoals de vosmangoest, bijzonder giftige slangen of dat de print bij de zebra bij elk dier verschillend is. Ook de medepassagiers zijn echte typetjes en ieder is een rol toebedeeld in de intrige van de moord. Het is één spannend avontuur, hier en daar krijg je subtiele hints, doch de ontknoping is dan wel bijzonder verrassend.

Op het einde van het boek verneem je interessante weetjes die aantonen dat het verhaal deels op echte feiten is gebaseerd en kom je meer te weten over deze beroemde stoomtrein: de Janice Class 25NC-locomotief.
Als toemaatje kan je op de site van de uitgeverij gratis een poster en PowerPoint-presentatie afdrukken.