Geheimen van het Wilde Woud

'Geheimen van het Wilde Woud' is het vervolg op ‘De brief van de koning’ waarin we de jonge Tiuri volgen bij een geheime opdracht. Tijdens deze tocht legt hij vriendschap met Piak die vanaf dan zijn trouwe schildknaap wordt. Het is een goed idee dit boek eerst te lezen. Sla je dit over, dan heb je het eerste hoofdstuk nodig om wegwijs te geraken in de vele namen van ridders, kastelen, landen en wegen. En dat is wel even volhouden geblazen.

In dit tweede verhaal ontmoeten we de 17-jarige ridder Tiuri en zijn schildknaap Piak in het voorjaar na hun vorige avontuur. Ze trekken naar kasteel Ristridin in het land Dagonaut om daar ridder Ristridin te ontmoeten na diens verkenningstocht door het Wilde Woud.  Ristridin daagt echter niet op. Ze ontvangen allerlei tegenstrijdige berichten en onze vrienden besluiten Ridder Ristridin achterna te reizen, het Wilde Woud in. Hij krijgt hierbij hulp van een oude bekende. Vanaf dan wordt het spannend. Over het Wilde Woud doen namelijk allerlei vreemde geruchten de ronde. Men spreekt van geesten, Mannen in het Groen, rovers. Tiuri en Piak ontdekken echter nog iets anders. Tiuri doet er alles aan om de buitenwereld tijdig te waarschuwen voor dit grote dreigende gevaar, maar riskeert hierbij zijn eigen leven en komt in de handen van de vijand terecht. Hoe het onze helden verder vergaat kom je in de laatste spannende hoofdstukken te weten.

Ondanks de af en toe ouderwetse woordkeuze en schrijfstijl blijft dit een spannend heldenverhaal. Liefhebbers van ridders en jonkvrouwen zullen zeker aan hun trekken komen.

Het verhaal is opgedeeld in 8 grote hoofdstukken die telkens onderverdeeld zijn in kortere titels. De hoofdstukken worden sober geïllustreerd met een zwart-wit schets van Tonke Dragt zelf. De sfeer van de schetsen draagt bij tot de algemene sfeer van middeleeuwse folklore.

Vooraan in het boek vind je in dezelfde stijl een mooie kaart waarop je de avonturen van de helden kan volgen. Het is wel storend dat een hele strook in het midden van de kaart ontbreekt als gevolg van het binden van het boek.

Voor deze drieëndertigste druk heeft uitgeverij Leopold gekozen voor een goedkopere paperback versie met een niet al te aanlokkelijke voorkaft. Dit maakt het boek echter wel een stuk betaalbaarder en daardoor toegankelijker. Maar ... dit verhaal verdient meer dan dat. Het is er eentje om bij te zetten in je boekenkast en af en toe nog eens vast te nemen. Mijmerend over de avonturen in het Wilde Woud.