Freddy en Flo zijn voor niks of niemand bang

De ouders van Freddy en Flo zijn gescheiden en nu ze allebei een nieuwe relatie hebben, verhuizen de kinderen met hun vader en zijn nieuwe vriendin Ulrike naar een appartement. Daar merkt Freddy dat er in het gebouw vreemde buren wonen. Nieuwsgierig trekt hij op onderzoek uit en al snel ontmoet hij een stel mysterieuze wezens. Die zijn helemaal niet opgezet met de komst van de mensenfamilie en laten dat elk op hun manier merken. Aanvankelijk gelooft Flo de verhalen van haar jongere broertje niet. Maar wanneer ook zij met de toverkunsten van het heksje, de blik van de vampier en het gezang van de weerwolf kennismaakt, twijfelt ze er niet aan om haar broertje bij te staan.

In dit spannende verhaal lopen magie en werkelijkheid moeiteloos in elkaar over. Maria Kling zet haar personages in een eigentijds decor en geeft de twee menselijke hoofdrolspelers een herkenbaar karakter. Freddy, een eigengereid, ondernemend jongetje durft wat menige jonge lezers wellicht ook zouden willen beleven. Flo, zijn zus vertegenwoordigt het typische pubermeisje dat zich mopperend afzet tegen de nieuwe gezinssituatie en vooral tegen de veranderingen die daar een gevolg van zijn. De onderlinge dialogen en familiale sfeer verhogen de inleving waardoor de ontmoetingen met de vreemde figuren des te griezeliger lijken. Naast spanning is er in dit verhaal ook veel aandacht voor onderlinge relaties waarin vertrouwen en samenwerken een grote rol spelen. Het knap bedachte einde waarin alle bewoners samen het enige slechte personage uit het verhaal weten te ontmaskeren is daar een mooie weergave van.

De achtentwintig hoofdstukken, voorafgegaan door een verhelderende proloog, verdelen het verhaal in aansluitende passages. Naast beschrijvingen zijn er ook hoofdstukken waarin elk personage afzonderlijk aan bod komt. Zo kunnen jonge lezers zich makkelijk een beeld vormen. Dat beeld krijgt nog extra invulling dankzij de sfeervolle grijs-getinte illustraties, soms paginagroot en ook onder de vorm van kleine portretten boven elk hoofdstuk. Een goed leesbaar lettertype, een ruime spatie tussen de zinnen en een doordachte lay-out helpen wie geboeid raakte door de uitnodigende cover mooi op weg naar heerlijk leesplezier op kindermaat.