Florians dans

De naam Quentin Blake zal wel voor eeuwig en drie dagen verbonden blijven aan die van Roald Dahl. De eigenzinnige tekeningen van Blake sluiten dan ook perfect aan bij de al even eigenzinnige schrijfstijl van Dahl. Het lijkt wel alsof een boek van Dahl pas compleet is met de tekeningen van Blake, zo’n twee-eenheid vertonen ze. Je zou dus haast vergeten dat de illustrator ook wel ander werk illustreerde. Het is uitgeverij Meis en Maas niet ontgaan, want zij brengen nu werk van Blake uit voor het aantrekkelijke prijsje van € 7,50.
In 'Florians dans', oorspronkelijk daterend uit 1983, vertrekt Florian op een zonnige dag naar zijn grootouders die vlakbij het marktplein wonen. Onderweg ontmoet hij een keur aan mensen die op weg zijn naar de markt, maar zich afvragen hoe dat moet lukken met die hitte. Florian heeft slechts één advies: "Dans!" Want dansen maakt alles lichter en gemakkelijker. Mij lijkt dansen in de hitte niet bepaald aangewezen, maar dit volledig terzijde. Uiteindelijk dansen Florian en zijn bonte gezelschap vrolijk bij oma en opa naar binnen, waarna dit bejaarde paar zelf ook een dansje uitvoert. Florian kan na deze bewogen dag vrolijk dansend terug naar huis.
Goed, de tekst van John Yeoman haalt nergens het sprankelende van Dahls verhalen, maar het stapelverhaal leest best leuk voor. Het zijn de tekeningen die dit boekje naar een ietwat hoger niveau tillen. ‘Florians dans’ is verre van een meesterwerk en is absoluut geen must voor de boekenkast, maar je kan € 7,50 een pak slechter besteden.