Floor en Vos

Dinosaurus Floor is druk in de weer met haar gereedschapskistje. Wanneer Vos een hamer wilt gebruiken, repliceert Floor dat het niet kan omdat het vandaag geen Deel-dag is. Vos vindt dat heel vreemd, en vraagt aan Floor of het morgen dan Deel-dag. Hij is helemaal onthutst als Floor beweert dat het nog wel duizend dagen kan duren.

Dit verhaal sluit goed aan bij de leeftijd van jonge kleuters die, opgeslorpt in hun spel, af en toe moeilijk kunnen delen –en dat ook hardnekkig kunnen volhouden. Kinderen kunnen het verhaal levendig herkennen en soms kunnen ruzies onderling erg oplopen. Gelukkig loopt dit verhaal goed af en ervaart de kleuter hoe fijn vriendschap wel kan zijn.

Het gekende thema is fijngevoelig en helder verteld. De zinnetjes zijn eenvoudig, kort en geven ook precies de emoties weer, zoals verwarring, geschokt zijn en tederheid. Taalkundig zijn een Deel-dag en een Dank-je-dag mooi gekozen en sluiten precies aan bij de belevingswereld van de jonge kleuter.
De illustraties beslaan de volledige dubbele pagina. Het zijn echte sfeerbeelden van een buurt, een prachtig groene speelweide of de gezellige sfeer in huis. De kleurtekeningen in vrolijke pastelkleuren voelen gezellig, wat rommelig en warm aan. De expressieve kinderlijke tekenstijl, ingekleurd met potloden en gecombineerd met kleine collages, trekt de aandacht van de jonge kleuter naar wat er zich echt tussen de dinosaurus en het vosje afspeelt.