Finn & Rye

Het begon met een kus ...

De 29-jarige Harry Cook is een Brits-Australische acteur en schrijver. Hij werd geboren in Zuid-Londen en verhuisde in 2001 met zijn gezin naar Australië. Fin & Rye is zijn debuutroman.

De auteur neemt je mee in een episch liefdesverhaal tussen twee 16-jarige jongens. Wanneer Fin uitkomt voor zijn geaardheid, reageren zijn oerconservatieve ouders – niet geheel onverwacht – erg negatief. Wat Fin niet verwacht had, was dat ze hem direct wegsturen naar zijn tante. En dat hij pas terug bij zijn ouders kan wonen, nadat het hele gezin in een nieuw huis intrekking neemt. Fin komt niet alleen terecht in een nieuw huis, maar ook in een nieuw stadje. Ver van hun vorige woonplaats. Hij maakt hier snel nieuwe en sterke vriendschappen. En hij leert Rye kennen. De vonk springt over, maar er moeten eerst nog wat hindernissen overwonnen worden.

Het verhaal en de personages ontwikkelen zich doorheen het verhaal. Iedereen komt voor nieuwe uitdagingen te staan, en ze proberen – alleen en samen – hun plaats te vinden. En dat is nieuw eenvoudig in een wereld die niet altijd openstaat voor hen. Finn doet zijn ding, en verbergt zijn nieuwe leven zo goed mogelijk voor zijn ouders. Maar dan wordt Fin door zijn ouders naar een plaats gestuurd om hem te “genezen”. Fin’s vrienden schieten in actie.

Het boek is heel filmisch geschreven en leest vlot. De hoofdboodschap lijkt mee te geven dat je moet proberen aanvaarden wie je bent. En dat dat alles is wat je kan verlangen van de wereld rondom je. Maar dat dit niet zo simpel is, krijg je ook duidelijk mee. Het einde van het boek is sterk, net omdat er geen magische oplossing komt voor alle uitdagingen. Een mooi verhaal over trouw zijn aan jezelf.