Fiep in de natuur

Dit boekje wil een gids zijn om met jonge kinderen het hele jaar door de natuur in te trekken. Per seizoen worden er allerlei activiteiten voorgesteld om buiten met je kind te doen. Het is een echt buiten-doe-boek voor de jonge en minder jonge natuurliefhebber.

Als je het boek openslaat, krijg je meteen de kans om het boek te personaliseren. Er wordt niet enkel naar je naam gevraagd maar ook naar je leeftijd, je lievelingsdier, je lievelingsplek in het bos enzovoort. Dat maakt het boek meteen een ideaal geschenk. De schenker geeft zo niet alleen iets tastbaar maar ook een kans om samen herinneringen te maken met de nieuwe eigenaar.

Het boek is onderverdeeld in vier grote delen. Elk deel omvat een seizoen. Het valt op dat het eerste seizoen dat aan bod komt - de lente - ook de meeste pagina’s in beslag neemt. De volgende seizoenen krijgen steeds minder ruimte in het boek. Het een en het ander zal wellicht te maken hebben met de weersomstandigheden per seizoen. Ikzelf zit ook niet te wachten om regen, wind en koude te trotseren met een kleuter.

Regelmatig komen er in het boek boswachters aan het woord die tips geven of die iets vertellen over zichzelf. Het boek kwam immers tot stand in samenwerking met Staatsbosbeheer uit Nederland. Wat dat precies is, wordt achteraan in het boek kort toegelicht. Voor wie graag meer informatie wil, worden er ook twee websites vermeld.

Fiep Westendorp haar illustraties zijn en blijven tijdloos. Haar tekenstijl kan me in een knip weer katapulteren naar mijn kinderjaren. Ik vind het heerlijk dat haar werk vandaag nog steeds in trek is. De combinatie met de mooie natuurfoto’s is naar mijn gevoel zeer geslaagd.