Fien & Pip

De allerleukste dag

Fien wil niet naar school vandaag. Dat hoeft gelukkig niet van mama. Vandaag mag Fien uitslapen. Wanneer haar kat Pip niet bij haar wil blijven liggen, en hij Fien krabt, begint haar duizelingwekkende dag echt: vol gevoelens, goed en slecht. Fien's emoties gaan heen en weer; soms is ze kwaad, dan weer heel vrolijk. Fien heeft een eigen willetje, en iedereen zal het geweten hebben. Vandaag wordt de allerleukste dag! Of toch niet helemaal? Gelukkig is Pip er om haar te troosten wanneer het minder goed gaat. Maar kijk uit, Fien. Ook Pip heeft een eigen willetje.

Dit verhaaltje over een dag in het leven van een klein, brutaal meisje en haar kat is een rollercoaster aan de meest herkenbare emoties en gedachten van jonge kinderen. Ze wil niet naar school, ze wil de kat tegen zich aan drukken, ze wil dat haar mama voor haar zorgt, ze wil geen boterham met pindakaas - maar wel een snoepje. Het verhaal is geestig, zonder te grote avonturen te vertellen: het is een doodgewone dag in het leven van een kind thuis. En ook Fien's mama die niet altijd aandacht heeft voor de streken van haar dochter, is bijzonder herkenbaar. Als je dacht dat het gewone leven niet entertainend kan zijn, heb je het mis: dit verhaal is heerlijk goed geschreven.

De zinnen zijn kort en pittig: het boek leent zich uitstekend voor jonge lezers vanaf 7 jaar (AVI 4), maar kan zeker ook voorgelezen worden. Het boekje is ook opgesplitst in korte hoofdstukken, zodat het nooit te veel wordt: je kan altijd later de draad oppikken. De prenten zijn fijn, en maken het boek luchtig: op vele pagina's zie je een spelende Pip of een boze Fien. Het is zoals gezegd een heel herkenbaar boek, maar nooit betuttelend: de jonge lezertjes worden uitgedaagd met moeilijke woordjes en een wervelwind aan emoties. De schrijfster weet een sterk verhaal te brengen, met uitzonderlijk veel liefde voor taal, dat zelfs beginnende lezers kan verwarmen.