Fake

Levi, z'n vriendin Mila en Olivia zijn goede vrienden. Max zoekt toenadering tot het groepje. Hij is immers verliefd op Olivia. Hij is jaloers want Emiel is nieuw in de klas, en Max is bang dat Olivia verliefd is op Emiel. Ze zingen immers samen in de musicalgroep en bij de nieuwste show spelen ze een koppel. Ze doen dat super goed. Emiel vertelt z'n vader dat Olivia ook in het echt z'n vriendinnetje is. Olivia speelt dit spelletje mee, al begrijpt ze niet waarom Emiel die leugen verkondigt. Ze vertelt dit niet aan haar ouders want dan mag ze niet meer naar de musicalschool. En dan is er Ruben. Hij maakt in z'n vrije tijd graag filmpjes, bewerkt ze en zet ze op YouTube. Hoe spannender, hoe liever, want zo kijken er steeds meer mensen en wint hij aan populariteit. Nadat hij een ruzie tussen Emiel en Levi heeft gefilmd, hoort hij tijdens z'n fietstocht naar huis, een ambulance. In de hoop opnieuw een cool filmpje te kunnen posten, filmt hij de bebloede jongen die het ziekenhuis wordt binnengebracht. Van de verpleger verneemt hij dat de jongen van de hoge vesting bij het park is gevallen. Ruben rijdt naar de vesting en filmt de bloedvlekken op de grond. Wanneer later blijkt dat het om Emiel gaat, is iedereen bezorgd. Gaat hij het wel halen? Iedereen denkt dat Emiel zelfmoord probeerde plegen na de ruzie. Het filmpje bevestigt dit alleen ...

De verschillende personages leer je allemaal in de eerste hoofdstukken kennen. Het zijn er heel wat en ze worden slechts oppervlakkig beschreven. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van die personen (Olivia, Ruben, Max, Levi, Mila). Je komt als lezer op die manier heel veel te weten. De auteur gebruikt eenvoudige taal en veel dialogen. De WhatsApp-berichtjes die naar elkaar worden gestuurd, herken je aan de cursieve druk. De titel van het boek geeft reeds aan dat er onwaarheden worden verteld. Het thema is heel actueel: fake news en de gevaren ervan. Als lezer merk je hoe snel dit allemaal geloofd wordt. Elk personage heeft z'n geheimen. Ook Max wiens ouders onlangs gescheiden zijn, houdt veel verborgen voor z'n vrienden. Zijn papa heeft een nieuwe vriendin. Hij schaamt zich voor z'n moeder die steeds dronken rondloopt of haar roes uitslaapt. In haar naam zit Max op een datingsite op zoek naar een nieuwe vriend voor z'n moeder. 

Het verhaal is niet steeds realistisch verteld. De manier waarop ouders, politie of directie reageren is soms ongeloofwaardig. Andere actuele thema's die aan bod komen zijn homoseksualiteit, verliefdheid, jaloersheid, echtscheiding, ontrouw, alcoholmisbruik. Thema's die pubers aanspreken. De korte hoofdstukken volgen elkaar razendsnel op. Ze lezen heel vlot en zorgen voor een spannend boek. Je wil de waarheid achterhalen.