Fabeldieren

Over draken, eenhoorns, griffioenen en veel meer

Zeer groot boek in een luxe-uitvoering, gedrukt op dik papier, dat je wegwijs maakt in de wereld van fabeldieren. De voorkant van het boek trekt meteen je aandacht: een intrigerend en toch wat angstaanjagend beest kijkt je recht in de ogen! De titel van het boek pronkt erboven in gouden, grote letters. Als originele inhoudsopgave krijg je een wereldkaart met daarop de fabeldieren en hun herkomst. Dit behelst niet enkel landen of continenten, maar ook het luchtruim, de zee en zelfs de kosmos. Het boek maakt een onderscheid tussen verschillende soorten fabeldieren. Gelukkig beperkt het boek zich niet tot de Griekse en gekende mythologie, maar krijgen we een honderdtal wezens, van over de hele wereld. Vaak zijn ze angstaanjagend en gevaarlijk, maar net zo vaak zijn ze grappig, bijzonder en origineel! Je reist de hele wereld rond en leert zo niet alleen over deze vreemde creaturen, maar ook over de cultuur van volkeren. Want het is natuurlijk de mens die deze fabeldieren creëert, met fantasie en angsten. Soms worden ze ingezet om te waarschuwen bij gevaar of om respect voor de natuur te verkrijgen. In ieder geval zijn ze een enorme verrijking.

Floortje Zwigtman sprokkelde een heel bestiarium bij elkaar. Door haar knappe schrijfstijl slaagt ze er in deze wezens een persoonlijkheid te geven en de lezer te boeien door allerlei weetjes, feiten en verhalen. Alles is luchtig en zo geschreven dat je het niet allemaal in een keer moet lezen. Dat is net het leuke aan dit boek: doorblader het en lees hier en daar iets wat je aandacht trekt. Hier en daar worden er ook zegswijzen en spreekwoorden verklaard, bijvoorbeeld: ‘het is naar de trollen!’. Voor wie het aandurft is er ook een korte cursus EHBD: Eerste Hulp Bij Draken, met uiteraard een humoristische inhoud.

Dingen die ik bijleerde: een Tsukumogami laat je huisraad tot leven komen als je nooit opruimt, een griffioen is een hopeloze romanticus, een Mahaha zwerft over de poolvlakte op zoek naar een slachtoffer om dood te kietelen, dat een Squonk het droevigste fabeldier ter wereld is, zeven indianenkinderen zijn ooit naar de sterrenhemel gedanst, enz. Daar boven op krijg je dan nog de bijzondere illustraties van Ludwig Volbeda, winnaar Gran Prix Biënnale of Illustration Bratislava 2017. Zijn bijzonder fijne en gedetailleerde stijl en fantastisch kleurgebruik zijn perfect voor het onderwerp. Het feit dat het boek zo groot is, is echt een meerwaarde voor de illustraties. Als afsluiter was een register wel handig geweest. Nu moet je het met de wereldkaart/inhoudsopgave stellen, maar als je dan op zoek gaat naar één specifiek fabeldier, moet je al weten in welke categorie die zich bevindt. Of ... je bladert het boek door tot je het vindt en dat zal je niet berouwen!