Exit

Klasgenoot Leon pleegde zelfmoord, en nu moeten de vrienden Jelle, Thijs, Bas en Finn dit zien te verwerken. Ze beseffen meteen dat zij de oorzaak zijn van de wanhoopsdaad van hun vriend. Het is een vriendengroep die niet bang is van wat drugs, van diefstal, maar met Leon zijn ze te ver gegaan en dat beseffen ze nu.
In elk hoofdstuk is een ander personage aan het woord en gaandeweg vallen de puzzelstukjes in elkaar. Je krijgt als lezer maar mondjesmaat zicht op de structuur in hun vriendengroepje, op hun gevoelens, op de gebeurtenissen. Wie heeft wat gedaan? En waarom? En hoe moeten ze nu verder leven?
Deze psychologische roman is het debuut van Tim Kestens. De eerste paar hoofdstukken zijn een beetje verwarrend. Het duurt even voor je gewend bent aan de structuur en schrijfstijl, maar eens je daardoor bent, zal je zien dat dit boek een aanrader is.
Deels omwille van het mysterie, dat je een heel boek lang in de ban houdt, deels omwille van de sterk realistische stijl. Dit realisme wordt af en toe doorbroken door een beschrijving van de gebeurtenissen die avond met Leon. Deze heeft het hoge fantasy-gehalte van wat waarschijnlijk een drugstrip is van één van de personages. Je waant je als lezer even in een andere wereld. De zwaarwichtige, schuldigbewuste sfeer van de getuigenissen wordt even opgeheven, terwijl deze drugstrip eigenlijk het zwartste moment is van het hele verhaal.
Deze debuutroman is een schot in de roos, dat je naar de keel grijpt, dat je leven even ‘on hold’ zet, tot je weet wat er precies gebeurd is die avond.