Eric Carle's grote dierenboek

Ontdek meer dan 180 geweldige dieren van over de hele wereld!

Een mooie presentatie van 180 dieren over de hele wereld. Deze documentatie richt zich tot jonge kinderen vanaf 4 jaar en ouder. De selectie van dieren zijn zowel gekende als minder gekende dieren. Verscheidene namen hoort het jonge kind voor het eerst en dat kan hen aangenaam verrassen, zoals bladsnijdersmieren of barracuda … De ordening is mooi gegroepeerd in aparte hoofdstukjes, naargelang de omgeving waarin de dieren vertoeven, zoals het regenwoud, de oceaan of dieren om ons heen. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met één grote prent over een dier, daarbij krijg je een korte uitleg over een bijzonder kenmerk. Op de andere bladzijde zijn dan enkele andere dieren te zien die bij die soort horen. De vertelstijl is speels en humoristisch, zoals bij de narwal "de eenhoorn van de zee”.
De presentatie is net goed, een mooi aanbod, niet te druk. Het prikkelt de nieuwsgierigheid door ook minder gekende dieren voor te stellen, zoals de dwergmeerval. Sommige dieren zijn dan weer grappig getekend. Zoals hoe mama nijlpaard lachend zwemt en volop geniet met haar kalf op haar rug.  

Het hele boek bestaat uit prachtige illustraties in levendige kleuren. De dieren worden expressief en in actie uitgebeeld. De tekenstijl is eenvoudig en Eric Carle zet de precieze eigenschappen van een dier op de voorgrond. Ze zijn daarom goed herkenbaar en hij brengt ze via actie ook tot leven. Hij gebruikt intense kleuren en variëert hierbij met een uitgebreid palet van schakeringen in dezelfde tint. Bij mama olifant geven de schakeringen van grijs en bruin precies de robuuste ruwe huid weer.

De eenvoudige tekenstijl en levendige kleurschakeringen spreekt de fantasie van kinderen aan en kan hen stimuleren om zelf ook sommige dieren na te tekenen. Kinderen voelen zich dikwijls geremd om dieren te tekenen. Deze illustraties tonen hoe een dier met enkele eenvoudige lijnen er staat en goed herkenbaar is, zoals bij de gorilla.