Emma wil een broertje

De reeks 'Laten we praten over ...’ omvat kleurrijke informatieve prentenboeken die een antwoord willen geven op vragen van kinderen. Ze kunnen ouders ook helpen om hun kinderen informatie te geven over moeilijk bespreekbare onderwerpen.

Dit boek gaat over de kinderwens. Hoe ervaren kinderen de wens om een broer of zus te hebben? En wat als die wens niet in vervulling kan gaan? In dit verhaal heeft Emma’s vriendinnetje net een broertje gekregen. Vanaf het moment dat Emma met haar mama op babybezoek gaat, wil Emma ook een broertje. Maar dat gaat niet zomaar, leggen mama en papa haar uit: een kindje koop je niet zomaar in de winkel. Omdat het zo lang duurt voor Emma een broertje krijgt, besluit ze zelf een broertje te zoeken…

Het is een mooi opzet voor een boek, en het verhaal op zich kan wel een aanzet zijn voor ouders die met zo’n situatie geconfronteerd worden en dit ter sprake willen brengen bij hun jonge kind/kinderen. Het is geen supertof verhaal, maar er zitten inhoudelijk voldoende elementen in om bepaalde taboes en moeilijkere onderwerpen ter sprake te brengen. Die elementen komen vrij expliciet naar voren, soms op een haast belerende toon. De samenwerking van Kolet Janssen met Het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen maakt dat ik wel vertrouwen heb over de doordachtheid van de inhoud.

Het is een raadsel waarom er gekozen is voor deze illustrator. Alle respect, maar in deze context gaan de tekeningen ouders eerder afstoten dan aanzetten tot kopen. De gezichten van de figuren geven iets griezeligs en akeligs weer, wat ook voor kinderen niet aangenaam is. Spijtig!