Elvis

In dit prachtige prentenboek, vertaald door Edward van de Vendel, wordt het levensverhaal van Elvis met een knipoog verteld.
Elvis is een jongen die opgroeit in een arm gezin. Op zijn verjaardag krijgt hij een gitaar van zijn papa en ontdekt hij dat hij mensen gelukkig kan maken met muziek. Al gauw speelt hij niet enkel alleen op zijn kamer, maar ook op straat. Wanneer hij op zoek wil naar de ultieme inspiratiebron, de liefde, wordt hij naar Las Vegas gestuurd.
'Elvis' is opgevat als een sprookje dat werkelijk het levensverhaal van Elvis verwoordt, maar toch ook weer niet. De jongen in dit boek speelt muziek, draagt dezelfde naam, draagt ook een wit pak, is verliefd op een vrouw die Priscilla heet, en eet graag boterhammen met banaan. De verwijzingen naar de echte Elvis zijn dus aanwezig, maar toch slaagt de schrijver erin om het verhaal in zulk een suggestieve stijl te schrijven, dat alles op elk moment omgegooid kan worden. Met het steeds terugkerende "maar dat zijn waarschijnlijk maar verhalen" verwijst Le Thanh naar alle legendes die de ronde doen over Elvis, terwijl hij er met zijn eigen verhaal nog één aan het repertoire toevoegt.
Dit moderne sprookje kan op zijn minst origineel genoemd worden. De teksten zijn van een verraderlijke luchtigheid, maar er is vermoedelijk zeer lang en goed aan gesleuteld.
De prenten beslaan het overgrote deel van de pagina’s en zijn bijna overdonderend groot(s). Dautremer slaagde er in om dit sprookje ook van sprookjesachtige prenten te voorzien, met personages wiens ogen dwars door je heen lijken te kijken, etnische prints, een meesterlijk spel tussen donker en licht, enzovoort. De wisselwerking tussen tekst en prent is uitstekend. Soms spreken ze elkaar tegen, zoals wanneer het grootste concert aller tijden verbeeld wordt in de meest ingetogen prent van het hele verhaal. Dautremer speelt ook met perspectief; ze is letterlijk mee observator in het verhaal en kijkt bijvoorbeeld van achter de rug van een toeschouwer toe.
Dit boek is een absolute aanrader, vooral voor volwassenen, maar mits de nodige toelichting kunnen kinderen vanaf tien jaar er ook van genieten.