Ella, het swingende eendje

Ella wordt geboren in een zeer deftig eenden-gezin. Alles ligt er netjes, iedereen doet heel deftig en al jonge eendjes lopen mooi op een rijtje. Behalve Ella. Ze is wat anders dan de rest van het gezin. Ze doet het graag allemaal wat losser. Ze is niet zo net, niet zo stijf. Bovenal zingt ze de ganse dag door haar eigen liedjes. Ook die klinken vreemd in de oren van de anderen. Haar broers en zussen maken haar het leven zuur en Ella besluit op zoek te gaan naar iemand die wel kan houden van haar zingen en swingen.

Suzan Overmeer werkt aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze trekt al geruime tijd rond in Nederland met Jazz4kids, een educatief jazzproject voor kinderen. Samen met haar band heeft ze al vier interactieve jazzconcerten voor kinderen geschreven. ‘Ella, een swingend sprookje’ is er een van. Daar is nu een bewerking van gekomen in de vorm van een prentenboek. Eerder werd het sprookje al uitgebracht op cd.

Het boek wil kinderen inspireren om na te denken over muziek. Het spoort hen ook aan om zelf een beetje te ‘jammen’ met hun stem mits wat begeleiding. Jazz wordt vaak als minder toegankelijk voor kinderen bestempeld. Misschien omdat het minder bekend is dat het ook minder bemind wordt? Deze uitgave en Jazz4kids proberen alleszins de liefde voor jazz aan te wakkeren.

De illustraties zijn van de hand van Myriam Berenschot. Ze gebruikt zachte kleuren en er zit veel emotie in haar werk. Mooi is het contrast in sfeer tussen de allereerste prent en de laatste. De tekstvakken worden op gepaste wijze in of tussen de tekeningen gezet. De naam van Ella wordt in een ander lettertype gedrukt om te benadrukken dat ze anders ‘klinkt’. Ook Dizzie zijn naam krijgt om die reden een ander lettertype.

Een leuke kennismaking voor kleuters met jazz.