Elin

Geheimen verliezen hun zwaarte als je deelt. Want dan draag je ze samen.” Deze zin toont mooi aan wat het thema is van dit boek. En het geeft ook een zicht op de schrijfstijl die je doorheen het boek krijgt. Elin Salvador heeft namelijk best wat geheimen. Haar vader vertrekt van de ene dag op de andere na het ontvangen van een geheimzinnige telegram. Vanaf dat moment verliest Elin eigenlijk ook haar moeder. Zij verdwijnt steeds vaker in haar eigen wereld. Waar duidelijk geen plaats is voor Elin. Haar moeder vult hun huis steeds meer spullen en eten tot alles uitpuilt, en Elin het gevoel heeft dat ze er zelf bijna niet meer in past. Haar moeder duwt haar letterlijk en figuurlijk steeds verder weg.
Elin ondergaat het alleen. Ze heeft geen vrienden, en schaamte zorgt ervoor dat ze geen hulp gaat zoeken. Maar dan krijgt ze onverwachte bondgenoten. Een nieuwe jongen uit de klas en een vreemde vrouw die puinruimer is van beroep. Elin deelt bijna zonder dat ze het weet haar verhaal met hen. Ze voelt zich veilig en gehoord en dat is net waar Elin nood aan had.

Het boek heeft een aantrekkelijke cover en is mooi vormgegeven. Het verhaal van Elin wordt verteld, zowel door een verteller als door Sombra – haar schaduw. Zijn inbreng wordt duidelijk gemaakt door het gebruik van een andere achtergrondkleur en letterkleur (paars en wit). Paars wordt ook doorheen de rest van het boek gebruikt. De cover is sterk, de tekeningen in het boek missen jammer genoeg deze kracht. Vaak dragen ze weinig tot niets toe aan het verhaal.

Sombra geeft een andere blik, of dieper inzicht op wat en waarom Elin iets doet. Het is een leuk en vernieuwend concept, maar het voelt aan alsof er meer mee kon gedaan worden. Dit debuut van actrice en voormalig Jeugdjournaal-presentatrice Milouska Meulens, bevat waardevolle en mooie momenten. Maar soms blijft het mij iets te vaag en oppervlakkig. Het open einde waar vrij duidelijk gesproken wordt over een vervolg, vind ik zelf wat jammer. Het had fijner geweest als dit eerste deel toch een iets geslotener einde had gekregen.