Eindeloze Egyptenaren

Zoals in alle boeken van ‘Waanzinnig om te weten’ krijg je ook hier een hele mengelmoes van feiten en weetjes. Het boek puilt als het ware uit van quizzen, losse verhalen, overzichten, onsamenhangende hoofdstukken en zelfs een uitgebreid register.
Wie de Egyptenaren wat kent, weet dat het geen doetjes waren. Gruwelijke dingen zijn schering en inslag, maar ze worden met een bijzonder luchtig sausje opgediend. Tussen de moorden, piramides, goden en mummies door, krijg je allerlei opdrachten om te zien of je er toch nog wat van opgestoken hebt.
Verwacht geen rode lijn in het boek. Het gaat weliswaar over Egyptenaren, maar het behandelt vele aspecten redelijk oppervlakkig. Het lijkt er eerder op dat het centrale thema humor is. Een echt naslagwerk kan je het niet noemen. De klemtoon ligt meer op populaire weetjes en de humor. Wie echt geïnteresseerd is, zal door dit boek misschien wel nieuwsgierig gemaakt worden en op zoek gaan naar het serieuzere werk.
De schrijfstijl is zeer los, een beetje in spreektaal. Elk blad is overdadig geïllustreerd in cartoonstijl en hoofdstukken worden vlotjes afgewisseld met korte testjes of strips. Opvallend is dat er veel gebruik gemaakt wordt van alliteraties, soms op het vervelende af. Dit vertraagt het lezen.
Boek voor de liefhebbers van luchtige lectuur, hoewel het aangenamer leest als je af en toe enkele hoofdstukken leest in plaats van het volledige boek in één keer. Als je dat doet, krijg je het gevoel van een overdosis...