Een zomerse zondag

In samenwerking met Kunstmuseum Den Haag is dit boek tot stand gekomen. De Vlaamse expressionisten schilderen de poëzie van het dagelijkse leven.

Als geen ander kan Gerda Dendooven beeld en tekst laten samenvloeien: "Zondagochtend negen uur. De vroege zon strooit zacht haar vuur" en verder "Tot plots, boem ! Een paukeslag doorklieft de stille zomerdag." Ze bedient zich van tekst van andere dichters (hier: Paul Van Ostaijen) om ze in eigen lichte versjes te gieten. De illustraties getuigen van een grote lichtheid en grote expressie. De schilderwerken zijn landschapstaferelen met een knipoog naar ons mooie erfgoed. Ze zijn zacht, passen bij de de ochtend en de komende schitterende zomerdag. Met een beetje verbeelding vertoef je een mooie zondag aan de Leie  waar de Vlaamse expressionisten zoals de gebroeders de Smet, Léon Spilliaert, Emile Claus en nog anderen samen kwamen en de zondag vierden. Ook de kermis hoort daarbij.

Gerda Dendooven heeft er een ode aan de kunstenaars van gemaakt door dansende en vrolijke teksten op rijm toe te voegen aan de vrolijke en swingende taferelen. Een boek vol dynamiek in tekst en illustratie die de zomer bezingen. Dit mooie kunstprentenboek voor kinderen is een pareltje om kennis te maken met deze Vlaamse kunstenaars.